Justitia Pietas Fides MMDCCVXXVIII

– Kat. De kat of de poes in het donker knijpen. Ook de bel aanbinden? Ze hebben het allemaal over ethische codes (…), terwijl men dan te maken heeft met de meest grove “awari domri’s” en “valse moraalridders” in het land. Kilo’s boter op de kop!

– Controle. Nog zo eentje. Kaloti wordt gecontroleerd door…? Of is het eerder: ‘…poti yu puspussy nanga switi merki…’. Het was overigens niet nodig om ‘de deal’ met de nieuwe ‘raffinagemonopolist’ in ‘natuurlijke edel-hulpbronnen’, te bespreken met De Nationale Assemblée. Wat een land!

– Choppers. Er was voor gewaarschuwd in deze rubriek. Om geen helikopters in India te bestellen. Nu is men bezig met de ‘back track’, op de gesloten deal en levering. Advies was om Amerikaanse of Franse helikopters te bestellen. De onderhoudsmonteur uit de USA, zat/zit dan op vijf uren vliegen van Suriname en niet tweemaal een etmaal. Die uit Frans Guyana een uurtje vliegen, binnen een transnationaal af te spreken onderhoudspakket met de overige klanten in Cayenne.

– 27/33. Zeven en twintig stemmen in het parlement voor de ‘sama-sama-flans staatsbegroting’ vis a vis drieëndertig voor de verkiezingsbudgetten op/voor Binnenlandse Zaken. Discrepantie, ‘so bun’. Verschil moet er vanzelfsprekend zijn. Net als in 1987. Voor de grondwet stemmen…, zodat we die snel kunnen veranderen. ‘Aan je hoela…’, bleek achteraf.

– RBC. De Royal Bank of Canada in Suriname, gaat over naar de Republic Bank met als hoofdzetel Trinidad & Tobago? Inflatie in ieder geval van de kwaliteit en ontegenzeggelijk ‘verhoogde invloed’ van een Berlusconi-achtige ‘clone’. Misschien kan uit de notulen van de Hakrinbank gelezen worden, waarom ‘de deal’ met Republic toentertijd niet doorging. Gaat een wereld voor deze samenleving, misschien dan toch nog op de valreep worden opengesteld.

– Holland. Bagatelliseren? Waarom zou men dat doen? Hoe meer zielen, des te meer vreugd. Of natuurlijk de bloedhete tranen, vanwege onverwacht geestelijke en fysieke mishandelingen. Het is lokaal zo bondig gemaakt, dat men onder leiding van ‘Carlito Duur…’, nu uitwijkt naar de Nederlander ‘Maurice de Hond’ –jawel zo heet die man onvervalst– om lokaal de opiniepeilingen, op peil en uiteindelijk voor een buitenwacht op slot te krijgen? Maurice van de Ipad-school, met Ipad in SU. http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/90269 Wat een land wat een opiniërende opinies op de Ipad. Of TAB…, om geen opiniërende reclame te maken. Ach…, alles valt en staat bij de vraagstelling/-formule uit den vreemde ingevlogen en daar opgemaakt. Uitslag straks in de ‘Wereld draait doooooooor!’ van ‘Matthijs uit de Nieuwe Kerk’…, via NPO 1, 2 en 3 en de willekeurige Wise-configuraties over te zenden. Tenzij natuurlijk…, dat Wise geen virale cq. latente ‘blokvorming of beeldvries’ vertoont. Met dan het monotoon opgeklopt commentaar van de transnationaal, absoluut niet verbaal en/of fysiek, als gewelddadig bekendstaande dan wel vernuftiger ‘Prem-timer’, in de weldegelijk bewaakte i.d.g. niet dieprouwende arena. ‘Benne en blijve benieuwd…’, wat ze nou weer overzee bekokstoven, spoorslags verwerken en bij Galibi, met ‘cyberinfra’ van een hemelschurende satelliet, durven aan-/binnenwaaien. Twee nieuwe woorden: ’beeldvries’ en ‘cyberinfra’…, waar overigens auteursrechten op rusten. Ook op individueel stemgedrag, rust persoonlijk/grondwettelijk verankerd recht en niet anders. Al zou men dat in “P’atata” en wel in het ‘bemoeilustiger’ Haagje in het bijzonder, volgaarne en opportuun willen aan-/bijsturen. Gaat dus ook in dit geval niet echt door. http://www.volkskrant.nl/recensies/schorsing-dwdd-zit-erop-prem-is-weer-welkom~a2963323/

– “F….”. Door overheidsterreur vanuit een paarsgeslacht gevoed en geprolongeerd, heeft de beheerder van het UNESCO Erfgoed, Stephen Fokké, laten weten niet meer met dat spul mee te spelen. Het is genoeg geweest. De explosieve lading die de emmer deed overlopen, was een gepland en dictatoriaal opgedrongen cactuspaskwil, onverlet ‘in wording’ aangekondigd. Fenomeen, dat internationaal ongehoord veel kwaad zal opleveren. Voor het nageslacht van en binnen de Surinaamse samenleving.

– ‘Tjoeke tjoek’. Zeer kort geleden, kreeg de daarvoor virtuele onderhandelingscommissie die met Alcoa/Suralco afspraken voorbereidt om de bauxietindustrie veilig te stellen, een ‘formeler status’ bij Presidentieel Besluit (PB). Maar heeft overwegende vergelijkbare beleidsvraagstukken ‘de trekker’ cq. ‘gelegenheidslocomotief’ van een soortement aan treinprojectie –vanuit Paramaribo door Wanica naar Para of Brokopondo te realiseren– ook een beschikkingsdocument, waaraan enige waarde mag worden gehecht en rechten zijn verbonden aan het inmiddels oeverloos babbelen over het wel dan weer niet obsolete project. Was wel zo handig om minstens aan het parlement te vertellen, wat voor ‘contractuele zaken’ en ‘vaste afspraken’ er met een soortement ‘structongroep’ mochten worden afgesproken dan wel met financieringsinstellingen zijn gemaakt. De NL-pers: http://www.corruptie.org/corruptie-week-23-juni-2014-krantenberichten-in-nrc-handelsblad-en-de-volkskrant/

– Vals. Overwegende bekentenis van de top, dat het Ministerie van Financiën kennis draagt van valsemunterij in Suriname. is een ‘enquête’ door het parlement spoorslags gewenst.

– KLM. Geen ‘tweede tweede’ meer op het traject AMS-PBM? Hoe dan? NL-pers: ‘Op vluchten naar steden als Kuala Lumpur, Kaapstad en Seoul zal het aantal piloten mogelijk teruggaan van vier naar drie. Het voornemen is opgenomen in de nieuwe cao waarover momenteel wordt onderhandeld, aldus de Volkskrant. Internationaal wordt er, zo recent na de vliegramp in Zuid-Frankrijk, juist geroepen dat er meer personeel in de cockpit moet zijn. ‘De timing is gewoon onhandig’, aldus vervoerspsycholoog Karel Brookhuis in de Volkskrant. KLM en andere vliegtuigmaatschappijen kijken naar de mogelijkheden om voortaan altijd een steward of een stewardess in de cockpit te hebben als één van de piloten de cockpit verlaat. Tot zover een aftreksel van de NL pers. Suriname wil niets anders dan viermotorige vliegtuigen op de negenuren durende trans-Atlantische route naar/van Amsterdam en voldoende cockpitpersoneel. Een kleine gemeenschap dient zich te beschermen en herhaling van de dodelijke luchtvaartgeschiedenis te voorkomen. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/klm-wil-minder-piloten-op-lange-vluchten.

– Serieuzer dictaatstructuren. Het is tussen 2010 en het heden meer dan duidelijk geworden, dat door creatie van een ‘super presidentiële kabinetsstructuur’, na de inauguratie in 2010, openlijke desavouering van de VP en de ministerraad, ingang kreeg. Daarbij ook het parlement ‘enkel gelegenheid geboden…’, gebruikt werd voor uitverkiezing van het staatshoofd en daarna verplicht/geordonneerd ‘zijn’ toebehoren aan glans verloor. Gewoon als legitieme volksvertegenwoordiging openlijk werd genegeerd en voor speciale protectieporties, overwegend voorbeeld van ‘een amnestiepaskwil’, via de route ‘gelegenheidswetgeving’ gewoon misbruikt. 25 Mei 2015.

– Trammelant. Als het personele van de STVS niet het nodige aan heisa had gemaalt, was er meer dan een week verstreken voor ‘het paasbrood’ kon worden aangeschaft. Door buitenproportionele drukstelling kon men pas het salaris voor de gewerkte dagen en uren op de valreep ontvangen. Men kijkt inmiddels uit, wat er aan het einde van de maand April 2015 mag plaatsvinden/-hebben.

– Lubitz. Tweede zwarte doos/black box gevonden. Duitse onderzoekers hebben dinsdag op de tablet van copiloot Andreas Lubitz zoekopdrachten met de sleutelwoorden ‘cockpitdeur’ en ‘zelfmoord’ gevonden. Op dezelfde dag hebben bergingswerkers de tweede zwarte doos van vlucht 4U 9525 van Germanwings teruggevonden op de rampplek in de Franse Alpen. De procureur van Marseille, Brice Robin, heeft donderdag meegedeeld dat na de vondst van de eerste zwarte doos nu ook het tweede exemplaar is gevonden op de rampplek. Het is nog niet duidelijk of de tweede zwarte doos na de impact van de crash nog bruikbaar is omdat het omhulsel ervan eerder werd teruggevonden. Tablet met zelfmoordplannen! Tegelijkertijd hebben de Duitse autoriteiten een officiële mededeling gedaan over de huiszoeking bij copiloot Andreas Lubitz. Tijdens de huiszoeking werd de tablet van Lubitz teruggevonden, waaruit blijkt dat hij de crash zorgvuldig had gepland. De Duitse autoriteiten hebben zijn browsergeschiedenis onderzocht en konden daardoor zien wat voor zoektermen Lubitz had ingevoerd. Behalve manieren om zelfmoord te plegen en medische behandelingen voor depressie bekeek Lubitz ook cockpitdeuren en de wijze waarop die zijn beveiligd, aldus de Duitse aanklager. ‘Een van de zwartste dagen’. Op 24 maart stortte een Airbus A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings neer boven de Franse Alpen. Al het personeel en de passagiers die aan boord waren van de vlucht, zijn overleden. De crash werd veroorzaakt door de copiloot, Andreas Lubitz, die zichzelf alleen opsloot in de cockpit en het vliegtuig bewust liet neerstorten. ‘Het is een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis’, reageerde zusterbedrijf Lufthansa vlak na de crash. In totaal kwamen 150 mensen om het leven. http://www.standaard.be/cnt/dmf20150331_01608270.

– ‘Brasjon crime’. Drie Brazilianen zijn ingerekend voor diefstal door geweldpleging en deelneming aan een criminele organisatie. De mannen Francisco D. (38), Adenildo D. (32) en Magno C. alias Gordo (37) zijn op vrijdag 20 maart aangehouden. De afdeling Public Relations van de politie meldt dat deze verdachten een gewapende roversbende vormden en het oostelijk gedeelte van het achterland onveilig maakten.

– Vervelend. Duikers hebben in het Albertkanaal bij Hasselt het lichaam gevonden van de Belgische oud-politicus Steve Stevaert. De minister verdween vanmorgen, korte tijd later werd zijn fiets aan de oever van het kanaal gevonden. Hulpdiensten hebben de hele dag gezocht in het water. Aan het eind van de middag werd het lichaam van Stevaert met een sonarboot ontdekt. Zijn partij, de Vlaamse sp.a, heeft de dood van Stevaert bevestigd. Vrijdagmorgen werd in België bekend dat de populaire oud-politicus voor de rechter moet verschijnen wegens een verkrachtingszaak. Hij zou zich 4,5 jaar geleden hebben vergrepen aan een ondergeschikte in een bedrijf waar hij destijds werkte. Het slachtoffer diende begin 2013 een aanklacht in. Volgens Belgische media had Stevaert tijdens het gerechtelijk onderzoek al gezinspeeld op een “wanhoopsdaad” als de aanklacht bekend zou worden. Stevaert was een prominente Belgische politicus, oud-voorzitter van de Vlaamse sociaal-democratische partij, vice-premier en minister in verschillende Vlaamse regeringen. Als burgemeester van Hasselt werd hij bekend door zijn maatregel om het openbaar vervoer voor ouderen gratis te maken. De laatste jaren was Stevaert niet meer politiek actief. http://www.standaard.be/cnt/dmf20150402_01611785.

Justitia Pietas Fides MMDCCVXXVIII

More
articles