VHP-parlementariër Asiskoemar Gajadien, is van mening dat het regeerbeleid op tal van gebieden veel beter moet worden, omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het werk niet voor ons zal doen. Volgens hem zijn alle maatregelen opgenomen in het IMF-akkoord, maar het is uiteindelijk de Surinaamse regering die alles moet uitvoeren. Dit zei Gajadien gisteren in gesprek met Trishul Broadcasting Network. Hij gaf aan dat de ondersteuning naar de samenleving toe, nog niet optimaal is. “We zien dat het vangnet tot op dit moment zich richt op allerlei mensen. Iedereen wordt meegenomen, terwijl zij die de steun het hardste nodig hebben, juist niet meegenomen worden en dat is niet goed. Een deel van het regeerbeleid verloopt vrij slecht en niet genoegzaam. Daar moet verandering in komen in 2022”, zei Gajadien.
Hij stelde dat het IMF-programma niet automatisch betekent dat alles goed gaat. Volgens hem is in het IMF-programma ook opgenomen dat de zwakkeren opgevangen moeten worden, maar het programma moet door de beleidsmakers van het land uitgevoerd worden. “Niet het IMF moet dat doen. Alle mooie maatregelen die je treft, zijn mede afhankelijk van hoe je dat deel opvangt dat niet meekan. Het is geen kwestie van IMF, maar hoe snel wordt ingespeeld op de uitvoering”, stelde Gajadien. De verandering moet volgens hem niet in termen van pakketten, maar door eenvoudige betaalsystemen in het leven te roepen. ‘’Iemand op Kwamalasemutu moet ’s morgens kunnen opstaan en op zijn telefoon zien dat hij een bedrag bijgestort heeft gekregen en de persoon moet overal kunnen instappen en betalen daarmee’’, zei Gajadien. Het zijn volgens hem geen nieuwe dingen, maar beleidskwesties en inventiviteit die aan de dag gelegd moeten worden om zover te komen.
“De International Development Bank heeft in verschillende landen dit soort zaken geïmplementeerd, dus deze zaken zouden sneller geïmplementeerd moeten worden, zodat dat deel van de samenleving dat niet meekan, zo snel mogelijk kan worden opgevangen. Want terwijl we bezig zijn met de maatregelen, zijn er mensen die zwaarder eronder lijden en dat mag niet”, stelde Gajadien.
Volgens hem kan het ook niet dat burgers voor een bepaalde ondersteuning in lange rijen of kantoren in en uit moeten lopen om geholpen te worden. “Dat kan niet, we leven in een digitale wereld. Die dingen moeten goed geregeld zijn. 2022 wordt een ander jaar als ministers niet kunnen meedraaien in het systeem, moeten ze plaats maken. Als het niet meer lukt met praten en ministers het parlement niet meer kunnen overtuigen dat hun beleid soelaas zal bieden, zullen ze plaats moeten maken.” De president heeft aangegeven, dat dit jaar een beter jaar zal worden, maar gelijk daarna is de aanpassing van de prijzen van brood- en zuivelproducten aangekondigd. Gajadien begrijpt dat dit moeilijk is voor de samenleving, maar zei ook dat het niet kan dat er allerlei subsidiemaatregelen getroffen worden. “Als we praten over brood dan wordt nu iedereen gesubsidieerd zelfs de directeur, omdat je de prijs van brood kunstmatig laag houdt. De brood- en melkprijs zouden moeten zijn waarvoor je produceert. Wat je wel zou moeten doen, is ervoor zorgen dat de mensen die ondersteuning nodig hebben om brood en melk te kopen of elektriciteit te betalen, zo snel als mogelijk die ondersteuning krijgen”, zei Gajadien. Dit is volgens hem één van de redenen waarom hij pleit dat de mensen die meer gebruiken, meer belasting betalen en dat de belasting geheven wordt op basis van wat je gebruikt en aanschaft. “Dat is de btw. Suriname is het enige land in de regio dat nog geen btw heeft. We zijn achteruit gegaan en moeten ervoor zorgen dat we dit jaar een inhaalslag maken om Suriname weer daar te brengen waar niet alleen samenleving beter van wordt, maar dat we ook onze de plek krijgen op de wereldranglijst die we verdienen”, aldus Gajadien.