Politiek analist Dharm Mungra, zei woensdagavond in het programma To the Point, dat het vertrouwen in de regering zwaar is geërodeerd. Volgens Mungra is vertrouwen nooit helemaal terug te winnen als het eenmaal verminderd is, maar desondanks hoopt hij, dat het goed komt en dat de regering vooral haar missie om Suriname te herstellen en te ontwikkelen, waarmaakt. Mungra zei dat de verkiezingsstrijd vooral tot doel had af te komen van het beleid dat er de afgelopen tien jaar is geweest. “Dat doel is bereikt. Iedereen wil nu dat deze regering in de missie die zij heeft, gaat slagen.”
Mungra zei dat wanneer je leiding geeft aan een land, je het juiste voorbeeld moet geven. “Maar nauwelijks in de eerste maand zien we dat de regering juist een voorbeeld geeft van hoe het niet moet. We zien nepotisme en als je zelf bepaalde regels overtreedt, dan kan je die niet stellen voor anderen om je heen. Het is te merken aan alle benoemingen waarbij de president, omdat hij zelf de regel heeft overtreden, niet in staat is een halt toe te roepen.” Volgens Mungra gaat het niet om het faciliteren van de eigen mensen, maar dat het wel mensen moeten zijn die verstand hebben van zaken. “Dat ziet de burgerij en het vertrouwen valt weg en dat krijg je niet meer terug. Het vertrouwen was er, maar is zwaar geërodeerd”, stelde Mungra.
Het gaat volgens hem niet om wat je had, maar wat je tot stand hebt kunnen brengen. De president heeft belooft zaken te corrigeren, maar helemaal zal het niet lukken. “Het is jammer dat het zo is gebeurd, omdat de grondwet verschrikkelijk veel macht en bevoegdheid heeft gegeven aan de president. Nu horen we namen van wie wat heeft gedaan, maar uiteindelijk draagt de president de verantwoordelijkheid.
Als mensen kritiek leveren, wordt er gezegd dat men wil saboteren.” Ook dat is volgens Mungra een grote fout die de regering maakt. Niemand wil volgens hem, terug naar NDP die het land naar de rand van de afgrond heeft gebracht, vandaar de kritiek. “We willen gewoon dat de regering slaagt in haar missie. Kritiek moet juist opgevat worden als een positieve bijdrage.”
Mungra zegt dat de regering niet de constellatie heeft die hij had verwacht. Hij verwachtte dat er een constellatie zou zijn waarbij er meer checks en balances zouden zijn. Dit, omdat wanneer verhoudingen veranderen en te veel macht wordt gegeven aan een entiteit, dat altijd leidt tot een vorm van voorschrijven en dat is niet goed, vooral in een multi-etnische samenleving waarbij vele belangen spelen. Volgens Mungra zijn nu bijna alle groeperingen vertegenwoordigd in het beleid, maar hij had toch meer participatie van de NPS in het beleid willen zien. De NPS heeft volgens hem altijd het vertrouwen gehad van een zeker deel van de bevolking, namelijk de stadscreolen. Mungra zegt te merken, dat er nu al veel kritiek is, vooral onder de stadscreolen. Mungra zei dat de NPS ook de hand in eigen boezem moet steken, maar dat het een ander politiek verhaal is.
Volgens Mungra is een groot deel van de mensen die op de VHP heeft gestemd, geen Hindoestaan. Dit had hij ook graag terug willen zien in de ministers die de VHP heeft aangesteld. “Dat geeft ook al aan dat die verwachtingen uitblijven. Die bromtji djarie zie ik niet helemaal in de uitvoering. Het is belangrijk om een etnische balans te hebben bij de uitvoering van zaken, omdat zaken consequenties hebben voor alle groepen. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich kunnen terugvinden in wat er gedaan wordt, want dat brengt het vertrouwen”, stelde Mungra. ‘’De NPS is zwaar ondergewaardeerd en de Abop zeer overgewaardeerd.’’
Mungra haalde ook aan, dat de regering een heleboel maatregelen aankondigt om de economie te herstellen zonder dat er wordt aangegeven hoe het eindplaatje eruit zal zien. ’’Zodra dat er niet is, geeft men het gevoel dat men in een tunnel bezig is’’, zegt hij. Mungra hoopt dat de president tijdens zijn jaarrede wel concreet kan aangeven wat het volk mag verwachten. “Zaken lopen mis en als het zo blijft doorgaan, blijft men in een wazigheid en is het dan niet vreemd dat mensen zich afvragen wat er gebeurt en wat er met de toekomst zal gebeuren. Het ligt dan aan de persoon die de belofte heeft gedaan, om uit te leggen wat er concreet gedaan zal worden en wanneer”, aldus Mungra.