Medewerkers EBS getuige van grootschalige corruptie

Aangifte tegen Sibilo en Rusland

Het is algemeen bekend dat de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), zich al jaren bevindt in een financieel benarde situatie. Het bedrijf lijdt al jaren verlies en leunt volgens de begrotingen en financiële nota’s van het ministerie van Financiën, op aanmerkelijke subsidies van de staat Suriname. De primaire reden is dat het tarief te laag is om de kosten van het bedrijf te dekken. De cijfers over het jaar 2017 wijzen uit, dat het eigen vermogen van de maatschappij negatief was. De schuldenpositie bedroeg SRD 2,274,186,000 (meer dan 2.2 miljard SRD). Deze informatie is grondig uitgewerkt in de aangifte tegen Andy Rusland, president-commissaris van de EBS en Otmar Sibilo, directeur van OLIBIS N.V. Verschillende politici en activisten hebben het tweetal aangeklaagd bij de procureur-generaal (PG).  Volgens verklaringen van medewerkers van de EBS, zijn zij op verschillende momenten getuige geweest van de wijze waarop door de directie en de Raad van Commissarissen wordt samengespannen om corruptie te plegen.  “De tactiek is om een aanbesteding te houden, maar wetende dat er geen geld is om de bouwer van de centrale te kunnen betalen.

Iedereen weet dat de EBS failliet is. De EBS heeft niet eens geld om brandstof te kopen, laat staan geld om een brandnieuwe centrale te gaan bouwen. De centrale die men nu bouwt, kost denk ik 40 tot 50 miljoen euro of USD. Ik weet niet wat het exacte bedrag is, want dat wordt geheim gehouden. Alleen de directie en de RvC weten het. Maar uit mijn ervaring weet ik, dat het bedrag in die orde zal zijn. Je kunt het makkelijk vergelijken met de centrale die er al staat. Per megawatt is de prijs 1 miljoen euro, dus je kunt makkelijk uitrekenen wat het bedrag zal zijn. Men doet het voorkomen alsof het heel belangrijk is dat de centrale wordt uitgebreid, want er is een schaarste aan stroom en als er niet wordt gebouwd, dan gaat de stroom uitvallen, load shedding, etc. Maar ik denk niet dat dit zo is. Ik ben niet technisch, maar de technische jongens hebben mij verteld dat er helemaal geen schaarste is aan stroom. Dus het is gewoon een excuus om een dure centrale te willen bouwen”, aldus een medewerker.

Feiten

Alle feiten in de strafklacht tegen Sibilo en Rusland wijzen erop dat er in dezen sprake is van corruptie en wel het gunnen van werkzaamheden van tientallen miljoenen USD aan het bedrijf OLIBIS. Hierbij wordt misbruik gemaakt van de financieel slechte positie van de EBS om OLIBIS te kunnen selecteren, omdat alleen dit bedrijf zogenaamd een financieringsoptie kan aanbieden. Hierdoor wordt effectief het gehele aanbestedingsproces omzeild. In de aangifte is de conclusie getrokken, dat de door de RvC en directie gepleegde handelingen, de EBS en in het algemeen Suriname, grote schade opleveren. Deze handelingen kunnen worden aangemerkt als oplichting en zijn tevens in strijd met de Anti-corruptiewet. Volgens Antoon Karg heeft de regering Bouterse-Adhin, bewust aanbestedingen ontlopen en uiteindelijk de Comptabiliteitswet gewijzigd. “De verplichting die op bestuurders rust om toe te zien op de doelmatigheid van besteding, is uit de wet verdwenen en uit de cultuur gefaseerd. Dit heeft plaats moeten maken voor een schokkende corruptiecultuur, waarbij persoonlijk verrijking ten koste van de staat Suriname, een bedreiging is gaan vormen voor ons allen. Bijna USD 70 miljoen is met boropasi’s en onregelmatigheden ten na-dele van de staat en ten voordele van een bijzonder kleine groep personen gekomen. Dit is onacceptabel en voldoende grond voor een diepgaand onderzoek”, aldus Karg.

More
articles