MAS start voorlichtingscampagne reddingsvest

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), is vandaag op de veersteiger te Meerzorg gestart met een voorlichtingscampagne over het dragen van een reddingsvest. “Sinds 2011 stelt het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, op advies van de MAS, het dragen van reddingsvesten voor veerboothouders en hun passagiers verplicht”, zegt Lloyd Gemerts, manager Maritime Administration bij de MAS.

De bedoeling van deze campagne is om het bewustzijn bij de bootpassagiers en de veerboothouders op gang te brengen. “Veiligheid is in eerste instantie een persoonlijke zaak”, aldus Gemerts. Hij vindt het daarom belangrijk dat alle belanghebbenden verantwoordelijkheid nemen. Ook merkte hij op dat de MAS al geruime tijd bezig is deze bewustwording op gang te brengen. De voorlichtingscampagne die vandaag is ingezet, is daarvan een resultaat.
De voorlichtingscampagnes bestrijken de periode van een jaar. Er zullen in die periode ongeveer 33 veerboten die op de Surinamerivier de route Waterkant – Meerzorg (v.v.) onderhouden, worden voorzien van posters. Boot-passagiers krijgen flyers waarop de MAS het nut uitlegt van het dragen van een reddingsvest. Er zullen ook gesprekken gevoerd worden met de passagiers en de veerboothouders hieromtrent.
In een toelichting op het belang van een reddingsvest, legt Gemerts uit dat een calamiteit soms zo snel gaat dat je als opvarenden bijna nooit in de gelegenheid bent je erop voor te bereiden. Als je in het water valt, vallen ook al je plannen in het water. Hij waarschuwt daarmee personen die het vest bij het betreden van de boot wel accepteren, maar niet aantrekken. Ze geven als argument dat ze het vest zullen aantrekken “als het nodig is”. In de praktijk kom je er echter niet aan toe het nog aan te trekken, je bent dan zodanig in paniek, dat niets meer normaal gaat.
Daarom benadrukte Gemerts tijdens zijn toespraak, dat de passagier het reddingsvest niet alleen in hun bezit moeten hebben, maar ook aan moeten trekken. Hij hoopt dat de passagiers na deze campagne zich veilig gedragen op het water.
Bootsman Andy beklaagt zich bij De West, dat hij zijn passagiers dagelijks erop moet attenderen om reddingsvesten aan te trekken. Hij geeft echter toe dat sommigen zulks weigeren. Hij benadrukt het belang van het vest voor de persoonsveiligheid, maar zegt dat de passagier ook een eigen verantwoordelijkheid moet hebben.
In reactie daarop, zegt een passagier, die niet bij naam genoemd wenst te worden, dat hij zich wel degelijk bewust is hoe belangrijk het reddingsvest is voor de veiligheid, maar direct daarop zegt hij weer dat hij het vest toch niet aantrekt, omdat de rit over de Surinamerivier maar enkele minuten duurt. Niet alle passagiers delen zijn mening. De redactie van De West komt zowel aan de Meerzorg- als aan de Waterkant-zijde van de rivier, opvarenden tegen die steevast een vest pakken.
Cindy doet dagelijks samen met haar kind de oversteek: “Ik maak geen grappen, het gaat om onze veiligheid. Ik trek altijd een vest aan, en mijn kind ook. Je weet nooit wat er kan gebeuren als je eenmaal op het water bent.”
De campagne wordt tevens ondersteund door de Belangen Organisatie Veerboten Commewijne. De voorzitter Michel Nathoe , zegt dat de organisatie de veiligheid hoog in haar vaandel houdt. Vandaar dat de organisatie alle ondersteuning in de richting van veiligheid van de passagiers ondersteunt. “Vanuit de organisatie wordt er een beroep gedaan op de passagiers dat zij bij het oversteken gebruik maken van de reddingsvesten”, merkte Nathoe op.

door Melissa Achthoven

More
articles