Gisteren heeft het onderdirectoraat Ondernemerschap van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, de informatiesessie Biologisch landbouwen met biomeststof en biopesticiden op basis van afval van garnalen, georganiseerd. De presentatie werd verzorgd door Pedram Dehari, oprichter en directeur van het bedrijf Ensymm in Duitsland. Dehari is betrokken bij een aantal innovatieve investeringen in bio-aquacultuur, zoals biologische meststoffen (biofertilizer) die gebruikt kunnen worden in zowel de biologische als gewone landbouw. Dehari is ook de belangrijkste ontwikkelaar van de eerste 100 procent biologisch afbreekbare tandenborstel.
Dehari zei dat hij de Surinaamse gemeenschap ervan bewust wil maken, dat afval van garnalen een milieuvriendelijke manier is om aan landbouw te doen. Hierbij gaf hij een presentatie over hoe de schelpen van de garnalen op een milieuvriendelijke manier gebruikt kunnen worden bij de landbouw. Dehari stelt dat deze vorm van biofertilizer kan worden afgeleid van veel organisch plantaardig of dierlijk afval. Een voorbeeld hiervan is de garnalenafvalverwerking. Hij gaf aan, dat de organische componenten worden afgebroken door micro-organismen in de bodem en die laten hierdoor voedingsstoffen vrij. Volgens Dehari voeden biofertilizers de grond en verbeteren de plantengroei, terwijl kunstmest rechtstreeks alleen de planten voedt. ‘’Chemische meststoffen helpen niet om de bodem in stand te houden of de bodemstructuur te verbeteren, maar het vernietigt de grond juist”, aldus Dehari. Deze nieuwe vorm van biologische landbouw is een milieuvriendelijke manier voor landbouwers in Suriname, om afval van garnalen te gebruiken als biomeststof en biopesticiden.
”Tegenwoordig kunnen kunstmeststoffen gemakkelijk vervangen worden door biologische meststoffen als een meer geavanceerd product met grote voordelen vergeleken met de chemische meststoffen”, aldus Dehari. Veel boeren gebruiken volgens hem chemische meststoffen, omdat dit hun opbrengsten aanzienlijk verhoogt. Hij voegde eraan toe dat landbouwers zich nog niet voldoende ervan bewust zijn, dat chemische meststoffen juist schadelijk zijn voor het milieu en hun gewassen.
Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, heeft tijdens de presentatie in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, voorlichting gegeven over de duurzaamheid van biopesticiden en biomesstof.