In De Nationale Assemblee (DNA) is er commotie ontstaan over de brief van de procureur-generaal (PG) waarin hij reageert op vragen van parlementariër Carl Breeveld (DOE) over het onderzoek naar diverse corruptiegevallen. In de brief zou de PG hebben aangegeven dat hij niet voldoende informatie van de regering heeft ontvangen om de onderzoeken uit te voeren. Terwijl de oppositie van mening is dat de regering opzettelijk relevante informatie heeft achtergehouden, beweren de regering en de coalitie dat de PG nimmer heeft aangegeven dat de opgestuurde informatie niet voldoende was.
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft zoals hij in de vergadering van afgelopen maandag had beloofd, de correspondentie tussen het ministerie en de PG en de opgestuurde documenten aan het parlement doen toekomen. Het gaat om dossiers met informatie over corruptiezaken rond Telesur, Naschoolse Opvang, aankoop ambassadegebouw in Frankrijk, Carifesta, Stichting Bosbeheer en Bostoezicht en Scheepvaart Maatschappij Suriname. Deze informatie is vanaf vorig jaar opgestuurd naar de PG.
Volgens vicepresident Ashwin Adhin zijn de stukken naar het parlement gestuurd om de twijfel weg te nemen bij de gemeenschap te halen en te laten zien dat de regering nog steeds transparant is en de strijd aangaat tegen corruptie.
Zowel Mahinder Jogi (VHP) als Edward Belfort (ABOP) zijn van mening dat het niet gaat om de hoeveelheid informatie, maar de relevantie van de informatie. Jogi: ”De regering is bezig iets van zich af te schudden, maar als de informatie niet zou ontbreken, zou de PG niet vragen om nadere info.” Belfort zei dat moet worden nagegaan als de juridisch relevante stukken bewust of onbewust achter zijn gehouden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zei hierop dat er een commotie is ontstaan zonder dat de leden de stukken die naar het parlement zijn opgestuurd, hebben gezien. Zij gaf aan dat het gaat om verschillende brieven tussen de minister en de PG waarin de ontvangst van de informatie is bevestigd. “Er is geen brief waarin de PG aangeeft dat de informatie niet volledig is”, verduidelijkte Geerlings-Simons.
Melvin Bouva (NDP) gaf aan dat hij niet meer weet wat de regering moet doen, zodat het Openbare Ministerie het werk kan doen. Er hoeven volgens hem geen misstanden te zijn zoals beweerd wordt, maar het onderzoek moet gedaan worden. Amzad Abdoel (NDP) zei dat het hem verbaasde dat de PG in bepaalde gelegenheden zijn werk zo goed kan doen, maar wanneer het aankomt op deze zaken, niet tot tien kan tellen. Hierop werd hij meteen op het matje geroepen door de assembleevoorzitter en gevraagd de PG niet te bespreken. Abdoel stelde dat de regering bereid is alle informatie te sturen naar de PG, maar dat verwacht wordt dat de PG dat vraagt en geen brieven schrijft waarin de schijn gewekt wordt dat de regering niet wil meewerken. Adhin zei dat de kruistocht naar corruptie onverkort doorgaat en dat de twijfels er mogen zijn. “De regering zal niet alleen doen wat we zeggen, maar ook zeggen wat we doen”, aldus Adhin.
door Priscilla Kia