Tijdens de behandeling van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee afgelopen donderdag, gaf DOE-fractieleider Carl Breeveld aan, dat het grootste probleem binnen de gezondheidssector, de financiën betreffen en dat dit probleem veroorzaakt wordt door de overheid. ‘’De overheid voldoet niet tijdig aan haar financiële verplichtingen’’, zei hij. De regering heeft ten aanzien van de gezondheidszorg, volgens Breeveld gezegd alle stakeholders in de sector te willen betrekken om de gezondheidssector te verbeteren. “Dat is een positieve benadering, maar we vragen ons af of dat de oplossing zal brengen, ten slotte is de regering de grootste en de belangrijkste stakeholder.”
Gezien het grootste probleem in de gezondheidssector bekend is, moet de overheid volgens de DOE-fractie juist daaraan werken, waarbij de maatschappelijke organisaties en alle stakeholders in de gezondheidssector betrokken worden.
Breeveld wees ook op andere problemen in de gezondheidssector. Zo haalde hij aan dat recentelijk bij de viering van het 60-jarig bestaan van het Mungra Medisch Centrum, de huidige minister van Volksgezondheid en de directeur van het Staatsziekenfonds, er nog fijntjes aan hebben herinnerd dat de lig-dagtarieven niet conform de gemaakte afspraken worden gehanteerd en uitbetaald. “Dus nog steeds het oude tarief”, stelde Breeveld.
Hij citeerde uit de jaarrede: ‘Binnen zes maanden moet er een scan van de ziektes in onze gezondheidssector zijn gemaakt. Op grond van de uitkomsten hiervan, zal de regering zonder aanziens van persoon, maatregelen treffen met het doel de gezondheidssector uit het dal te halen’. “We zijn inmiddels vier maanden verder, hoe ver is de regering met deze exercitie en wat zijn de maatregelen die getroffen zullen worden?”, vroeg Breeveld aan de regering. Voorts staat in de jaarrede dat het financieringsstelsel van de basiszorgverzekering gewijzigd zal worden, met dien verstande dat 3 procent uit de inkomsten uit de goudsector, plus een maandelijkse bijdrage van 3 procent van de wettelijk verschuldigde premie door de zorgverzekeraar in een speciaal fonds zullen worden gestort. Breeveld wilde weten wat het concrete bedrag is dat de regering met betrekking tot dit fonds, op het oog heeft. Het fonds zal onder het beheer van het bestaande zorgvoorzieningsfonds van de Nationale Ontwikkelingsbank vallen. “Op zich positief, uitgaande van een zakelijke benadering die wij ook uitstaan, alleen willen we meer duidelijkheid hoe dit gerealiseerd gaat worden”, aldus Breeveld.
door Richelle Mac-Nack