De Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) is van mening dat de problemen op de route Paramaribo-Lelydorp (PL) al geruime tijd spelen en geen nieuw fenomeen zijn. Volgens de SBO-voorzitter, Suraj Sahadew-Lall, hebben de problemen op deze route te maken met het rijgedrag van de buschauffeurs, de illegale bussen en de uitgifte van te veel vergunningen. De recente ordeningsmaatregelen van het directoraat Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) op de PL-route zijn volgens Sahadew-Lall niet in goede aarde gevallen. Hij wijst erop dat ‘los rijden’ tot gevolg heeft dat passagiers efficiënt en sneller op hun bestemming aankomen. “Maatregelen tegen het “los” rijden gaan niet werken. De bushouders vinden dat ook niet acceptabel. Dat is terecht”, benadrukt hij.
Volgens de nieuwe ordeningsmaatregelen van het directoraat Transport mogen de bussen niet meer los rijden en moeten ze allemaal het beurtensysteem naleven.
Saha-dew-Lall zegt dat ook dit niet werkbaar is voor de bushouders. “We zijn bekend met een registratie werkwijze. Een bus mag per dag maar 4 ritten laten registreren. Als een buschauffeur meer dan 4 ritten gereden heeft, willen de controleurs dat niet doorgeven, daarom rijden bepaalde chauffeurs los”, geeft de SBO-voorzitter aan. Hij wijst erop dat wanneer een buschauffeur meer dan vier ritten per dag heeft, gereden zij ook daarvoor gecompenseerd moeten worden.
Hij gelooft dat het ministerie niet goed geïnformeerd is over de situatie die heerst op de PL-route en daardoor niet de juiste aanpak voor die route heeft.
Om de problemen op de PL-route op te lossen, zegt Sahadew-Lall dat er gewerkt moet worden aan het bestrijden van het overtollig autoverkeer. Door de constante files op de Indira Gandhi weg, nemen de buschauffeurs naar zeggen van de SBO-voorzitter ‘boro pasi’s’ en rijden ze hiervoor op het trottoir. “Er moet beleid komen voor het enorm toegenomen autoverkeer, zodat het openbaar vervoer efficiënter wordt”, aldus Sahadew-Lall.
tegen het onaangename en onverantwoordelijke rijgedrag van bepaalde buschauffeurs moeten er volgens de SBO-voorzitter duidelijke sancties komen. Hij is ook van mening dat niet de bushouders de dupe daarvan moeten worden, maar de chauffeurs in kwestie ter verantwoording groepen moeten worden en eventueel instaan voor de gevolgen.
Los rijden: Ongeregeld rijgedrag van de lijnbuschauffeurs waarbij vaak genoeg niet het gehele traject wordt afgereden om zoveel mogelijk ritten op een dag te kunnen maken.
-door Richelle Mac-Nack-