Overschot aan contante euro’s

Doordat de banken geen contante euro’s kunnen wegsturen en ook geen euro’s meer opkopen, is er een overschot aan euro’s ontstaan in ons land. Euro’s komen onder andere via toeristen ons land binnen. De wisselkoers van de euro is bij de ene bank lager dan de andere bank. Mensen zijn genoodzaakt om de euro’s te wisselen bij de cambio’s en anderen tegen een zeer lage koers. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat alleen de overheid het probleem van het overschot aan contante euro’s kan oplossen.
Hij geeft aan dat dit probleem al een jaar of vijf bestaat. Als gevolg daarvan besloot de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om geldzendingen met contante euro’s van de banken onder haar leiding te versturen. Dit is geruime tijd goed gegaan. Hieraan is eerder dit jaar een stop gekomen sinds de Nederlandse douane twee geldzendingen in beslag heeft genomen, een van euro 19 miljoen en een van euro 4 miljoen. Het gaat om geld van lokale banken dat ter van de beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland om betalingstransacties voor cliënten in Suriname te plegen. Inmiddels is de geldzending van 4 miljoen vrijgegeven.
Ramautarsing geeft aan dat Nederland om witwassen te kunnen voorkomen, in feite de herkomst van elk biljet wil weten. De CBvS zal er op moeten toezien dat de geldzendingen helemaal transparant worden gemaakt, conform de internationale eisen.
Zolang dit niet gebeurt, zal het volgens hem moeilijk zijn om de contante euro’s internationaal te gebruiken.
De VES- voorzitter vertelt dat onze economie erg klein is en onze banken ook relatief klein waardoor het moeilijk is om zich te houden aan internationale regels. Hij is er een voorstander van dat de banken fuseren zodat er een paar sterkere nationale banken ontstaan. Die kunnen beter aan de internationale compliance eisen voldoen, waardoor geldzendingen probleemloos kunnen geschieden.
De wisselkoers van de euro is ruim 10 procent lager in ons land dan die zou moeten zijn. Ramautarsing legt uit dat de banken vrij zijn om hun wisselkoersen te bepalen en slechts de verplichting hebben deze door te spelen aan de CBvS. Zolang ze niet normaal hun contante euro’s kunnen versturen, zullen ze belemmeringen blijven opwerpen. Volgens hem kan de moederbank ook geen invloed uitoefenen op de wisselkoersen. Bij een zwevende wisselkoers wordt de koers van de euro bepaald door vraag en aanbod.

 

door JohannesDamodar Patak

More
articles