Het Zuid-Amerikaanse handelsblok Unasur wankelt. Columbia heeft aangekondigd dat het zich zal terugtrekken, omdat Unasur volgens Columbia medeplichtig is aan de ‘Venezolaanse dictatuur’. President Desiré Bouterse heeft bij zijn terugkomst uit Cuba op een persconferentie aangegeven, dat Suriname pogingen doet om samen met de overige lidlanden de organisatie levensvatbaar te houden. Oud-diplomaat Arnold Kruisland, stelt dat de poging van Suriname een goede zaak is en dat er gekeken moet worden op welke wijze zaken die binnen Unasur fout gaan, kunnen worden hersteld. Venezuela blijkt de hoofdreden te zijn waarom Unasur onder vuur ligt. De oud-diplomaat zegt dat hij zich kan terugvinden hierin, omdat de situatie in Venezuela tegen de democratie indruist. Haast alle Zuid-Amerikaanse landen hebben in het verleden dictatuur ervaren en weten wat de nadelen hiervan zijn, daarom staat de democratie volgens hem hoog in het vaandel.
Unasur is tien jaar geleden opgericht om de Amerikaanse handelsinvloed in de regio tegen te gaan. Kruisland is van mening dat de rust moet terugkeren in het handelsblok en dat Vene-zuela goed in de gaten moet worden gehouden.
Suriname zal volgens Kruisland, onder leiding van Bouterse, nooit de gebeurtenissen in Venezuela afkeuren vanwege de band die Bouterse eerst had met wijlen Hugo Chavez en nu met de president Nicolás Maduro. Kruisland heeft in zijn carrière als politicus en diplomaat nog nooit eerder een devaluatie gekend die zo hoog is als in Venezuela. Hij stelt dat Bouterse op dezelfde toer is als die van Maduro, maar zegt dat in ons land de situatie nog niet zo erg is.
Het lijkt er sterk op dat Bouterse het initiatief wil nemen, zoals wijlen Chavez dat altijd deed, maar Kruisland zegt dat Bouterse het kan vergeten als hij denkt zich net zo te kunnen voordoen als Chavez. Bouterse is volgens hem absoluut niet geliefd in de Zuid- Amerikaanse landen, maar wordt eerbied betoond omdat hij gekozen is door de meerderheid van het Surinaamse volk. Volgens Kruisland zal Bouterse nooit een grote vriend kunnen worden van de grote lidlanden met uitzondering van Venezuela. Hij zegt verder dat Bouterse nooit een Chavez zou kunnen worden, omdat hij internationaal een vonnis op zijn naam heeft staan en ook terecht staat in zijn eigen land als hoofdverdachte in het Decemberstrafproces.
-door Johannes Damodar Patak-