Janelle Oosterling, designer tevens docent op de Lerarenopleiding Beroepsonderwijs (Lobo), zegt tegenover De West, dat het hoog tijd wordt dat ons land een Surinaamse klederdracht heeft, waarin alle bevolkingsgroepen zich herkennen. De docent merkt op dat bij de herdenking van diverse bijzondere dagen van de bevolkingsgroepen, men nog steeds zijn of haar eigen culturele klederdracht draagt. Op zich is dit volgens haar geen probleem, maar op 25 november wanneer Suriname zijn onafhankelijkheid viert, moet er volgens de designer wel een Surinaamse klederdracht zijn. Het is de Lobo-studenten gelukt om een Surinaamse klederdracht te ontwerpen waarin rekening gehouden
Gisteren hebben de derdejaars studenten van de studierichting Mode, Creatie en Commercie (MCC), hun kledingontwerpen gepresenteerd op een expo. Voor hun ontwerpen hebben zij gebruik gemaakt van decoratieve technieken en textielkunst. In de kleding zijn aspecten uit de klederdracht van de verschillende bevolkingsgroepen verwerkt. Het is de bedoeling dat deze expo nog een keer wordt gehouden. Oosterling hoopt dan de aandacht van de regering te trekken voor het hebben van een nationale klederdracht.
Victoria Fitzjames, richtingscoördinator, vertelt dat de studenten al in het eerste jaar decoratieve technieken leren. Bij deze techniek wordt onder andere gebruik gemaakt van restjes stof. Fitzjames legt uit dat de studenten ook leren om uit restjes, iets te ontwerpen. Zij zegt dat de studenten zelf ook een stukje ondernemerschap hieruit moeten halen. De trotse richtingscoördinator geeft aan dat het haar goed doet om te zien dat de studenten aan wie zij in het eerste jaar les heeft gegeven, hun ontwerpen hebben gepresenteerd.
Stralend en vol trots gekleed in haar eigen ontwerp, vertelt studente Christa Darson, over het traject dat zij heeft moeten doorlopen om op het punt te komen dat ze zelf haar kleding kan ontwerpen. Zij geeft aan dat de drie jaren niet gemakkelijk waren, want volgens haar is het niet eenvoudig om de eigen creativiteit naar buiten te brengen. Ondanks de hulp van de docenten, was Darson toch nog op zoek naar haar eigen identiteit. Maar met de verkregen kennis als basis, is zij verder gaan denken over het ontwerpen. Ook heeft haar docent Janelle Oosterling, die zelf ook designer is, haar geïnspireerd. Zij streeft ernaar om in de toekomst haar eigen kleding zelf te ontwerpen en als de omstandigheden het toelaten, ook voor anderen. Oosterling merkt lachend op dat er niet zomaar wordt gezegd dat de leerling de meester overtreft. Darson die al zeven jaar leerkracht is op een basisschool, hoopt dat zij in de toekomst meer mensen zal kunnen interesseren voor de studierichting Mode, Creatie en Commercie. Naast de technische vakken, krijgen de studenten ook de pedagogische vakken. De derdejaars studenten hebben nog een jaar te gaan. In dit jaar lopen ze stage en schrijven een thesis die ze moeten verdedigen.
door Johannes Damodar Patak