De kosten van de overheid om de dienstverlening dagelijks optimaal aan de gemeenschap te garanderen, zijn verhoogd. Met ingang van 1 juni 2018, zullen leges van bepaalde diensten die het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) biedt, worden aangepast. “Het was meer dan noodzakelijk om die stap te maken”, aldus de waarnemend directeur van het CBB, Natasha Arupa – Wong Swie San.
De materiaalkosten die de overheid uitgeeft voor dienstverlening, waren niet meer realistisch en op basis daarvan is het besluit genomen om verschillende leges van diensten en producten van het CBB te verhogen. Daarnaast zijn de operationele en loonkosten de afgelopen tijd ook toegenomen. De aanpassing van de leges is ook mede een uitvloeisel van het regeringsbeleid, dat gericht is op sanering van de staatsbegroting, waarbij niet alleen maatregelen in de uitgavensfeer noodzakelijk zijn, maar ook maatregelen die een opbrengstverhogend effect hebben.
Volgens Arupa- Wong Swie San, dateert de laatste verhoging van een aantal jaren te-rug, waarbij er niet van alle diensten de ta-rieven werden aangepast. Zo zijn de leges voor een paspoort voor het laatst in 2005 aangepast, voor verloren dan wel beschadigde ID-kaarten was er een aanpassing in 2011. De burger zal voor uittreksels en verklaringen uit het Centraal Burger Admini-stratie in plaats van SRD 1,= nu SRD 5,= betalen. Een familieboek zal nu SRD 5,= kosten i.p.v. SRD1,=. Voor verklaringen uit het Inspectie-, Vreemdelingen- en Natio-naliteitsbestand en voor Akten van de Bur-gerlijke Stand, zal SRD 25 worden betaald. Het bedrag voor een Stamboom of inlichtingenstaat is nu gesteld op SRD 50 per A4-vel. Voor de verschillende reisdocumenten zal men ook iets meer gaan betalen. Zo zal voor een nationaal paspoort SRD 300 worden betaald. Bij beschadiging zal men SRD 400 moeten neertellen en SRD 500 bij verlies. “Deze minimale aanpassingen zijn weloverwogen en goed onderbouwd, toen wij van het CBB het voorstel aan de minister van Binnenlandse Zaken hebben ge-daan”, zegt de waarnemend directeur. Als voorbeeld haalt zij de hoogte van de tarieven van de verschillende reisdocumenten aan, een verhoging die misschien fors lijkt voor de burger. Maar de kosten die ge-paard gaan om zo een reisdocument te maken, zijn bijzonder hoog. Het zijn boekjes die bij een bepaalde speciale drukker in het buitenland worden besteld, ze worden met een speciale inkt uitgeprint en voor de upgrade en het onderhouden van de software wordt ook flink betaald. Dit alles heeft te maken met de beveiligingen van het document, welke naar internationale standaarden vereist zijn. Het paspoort en ID-kaart zijn eigendommen van de staat, de burger is slechts houder van de documenten en wordt ook verantwoordelijk gehouden voor verlies of beschadiging hiervan.
Daarom doet Arupa – Wong Swie San het verzoek aan een iedere burger om verantwoordelijk om te gaan met alle staatsdocumenten. “Het kost de staat veel geld om de documenten, waarop u als burger recht heeft, aan te bieden”, aldus de CBB-functionaris.