Duurzame mijnbouw noodzakelijk: ‘Het Surinaams bos is een miljoenenbusiness’

“Het Surinaams bos is een miljoenenbusiness. We kunnen niet alleen rijk worden door de goudwinning en houtkap. Met hetzelfde bos kunnen wij meer verdienen dan wat verdiend wordt met aardolie.” Zo reageert VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, desgevraagd op vragen van De West over het Surinaams bos en houtkap.

“We hoeven niet rijk te worden door de goudwinning en houtkap als de natuuraspecten niet in acht worden genomen. Duurzame mijnbouw is noodzakelijk.” Nurmohamed geeft aan dat elke mijnbouwactiviteit een ramp is, maar zegt dat het aan de overheid ligt om beleid te maken. Zo moet volgens hem vastgelegd worden op welke manier aan mijnbouw gedaan wordt. “Het is belangrijk om te weten wat de invloed is van onze handelingen, anders hoeven we er niet aan te beginnen”, stelt Nurmohamed.

Het Surinaams bos is rijk aan medicinale planten en noten waarvan dure oliën gemaakt kunnen worden. “Het bos is een miljoenenbusiness in de wereld. We moeten alleen een regering hebben die kennis daarvan heeft en duurzaam wil investeren”, haalt Nurmohamed aan.

Volgens de parlementariër is juist het zuiden van Suriname, waar aan goudwinning gedaan wordt, vruchtbaar voor het planten van bepaalde soorten groenten en fruit, ook is de bodem geschikt voor bepaalde kruiden, zoals zwarte peper. “De wereld heeft geen zwarte peper. Er is een grote vraag naar. Wij moeten gewoon ervoor kiezen de producten te ontwikkelen”, aldus Nurmohamed.

Volgens Nurmohamed is de houtkap in Suriname niet alarmerend te noemen, omdat er gecertificeerde houtbedrijven bezig zijn die duurzaam aan houtkap doen. Zij verplichten zichzelf tot het herplanten van bomen zodat het gebied zich weer kan herstellen, maar er zijn ook concessies waarop er zodanig gekapt wordt dat er vernieling van de vegetatie plaatsvindt. Dit vormt een ernstig gevaar voor de natuur.

Niet alleen deze vorm van houtkap, maar ook de kleinschalige mijnbouw, vormt een gevaar voor de natuur. Het rehabiliteren van gebieden waar aan kleinschalige mijnbouw gedaan wordt, is moeilijker, omdat daar het goud aan de oppervlakte ligt. De bovenste laag die de voedingstoffen bevat die nodig zijn voor de groei van planten en bomen, wordt dan weggespoeld, terwijl dat niet in de grote mijnen gebeurt. Dit alles zorgt ook ervoor dat de biodiversiteit aan het verdwijnen is.

Nurmohamed is van mening dat aan duurzame houtkap gedaan moet worden om klimaatverandering tegen te gaan. Hierdoor zal ook de kans op het overstromen van kustgebieden verkleind wordenen zal de biodiversiteit niet verdwijnen. Verdwijnen van de biodiversiteit zorgt ervor dat binnenlandbewoners steeds verder hun voedsel moeten zoeken, hetgeen kan resulteren in massale migratie naar Paramaribo.

door Priscilla Kia

 

More
articles