Het team van experts van de Pan American Health Organization (PAHO) heeft hun onderzoek naar de dood van de pasgeboren baby’s in de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) afgerond. Dit onderzoek werd uitgevoerd van 22 tot 26 januari. In een persbericht maakt Paho bekend, dat tegen het einde van de maand november 2017 tot en met 13 januari 2018, er sprake was van een uitbraak van een bacteriële infectie waarbij dertien baby’s werden besmet en zes als gevolg van de infectie zijn bezweken.
Het team heeft geconcludeerd dat gedurende de periode van 4 tot 13 januari 2018, zes baby’s die waren opgenomen in Nicu, zijn gestorven als gevolg van een Serratia Marcecens bacteriële bloedinfectie. De infectie is vastgesteld uit positieve bloedkweekjes door het microbiologisch laboratorium van het ziekenhuis.
Het Paho-team is het onderzoek gestart met gesprekken met alle relevante ziekenhuismedewerkers, zoals klinisch personeel, verplegers, laboratoriummedewerkers en infectiecontrole personeel. Verder heeft het team de patiëntendossiers en rapporten doorgenomen op zoek naar de bron/reservoir van de infectie; bijdragende factoren; identificatie van wijze van overdracht; manieren om de overdracht te stoppen, en voor het voorkomen van een verdere uitbraak.
In het voorlopig rapport van het Paho-team, dat werd gepresenteerd aan de directie en het personeel van het AZP en aan het ministerie van Volksgezondheid op 25 januari, is ongetwijfeld komen vast te staan dat de uitbraak van de bacteriële bloedinfectie is gestart aan het einde van de maand november 2017 in het Nicu van het AZP en dat deze uitbraak heeft geresulteerd in de dood van zes baby’s. De besmetting heeft plaatsgevonden door de toediening van externe voeding, infuusmedicatie die werd bereid en toegediend door het ziekenhuispersoneel.
Het onderzoek heeft verder de protocollen, procedures, processen en inperkingsmaatregelen die door de ziekenhuisdirectie zijn ingesteld, beoordeeld. Het Paho-team heeft daarbij gedetailleerde voorstellen gedaan ter verbetering van infectiepreventie en controlepraktijken, standaard operatieve procedures en versterking van infectie surveillance programma’s, aangezien dit de factoren zijn die hebben bijgedragen aan deze uitbraak.