Sharman in kwestie overleden baby’s: ‘Overheid is samenleving antwoord schuldig’

De dood van de acht baby’s heeft de samenleving gechoqueerd, men vraagt zich af hoe het zover heeft kunnen komen en waarom het ziekenhuis niet eerder heeft ingegrepen. Dew Sharman, arts tevens VHP-parlementariër, zegt desgevraagd dat voor nu het belangrijk is, dat de familie van de overleden baby’s opgevangen wordt en waar het kan ook een tegemoetkoming krijgt van de overheid. Hij geeft aan dat de samenleving ook op antwoorden wacht van de overheid. “We zijn de samenleving een antwoord schuldig”, aldus de parlementariër. Over de gang naar de groene tafel, zegt Sharman, dat eerst uitgezocht dient te worden of er sprake is geweest van ondeskundigheid of nalatigheid. Hij voert aan, dat het niet normaal is dat binnen zo een korte tijd zoveel baby’s overleden zijn.

Belangrijk is volgens de arts dat de infectiebron in beeld wordt gebracht om na te gaan hoe deze ziekenhuisbacterie behandeld dient te worden. Sharman benadrukt, dat dit zich niet meer mag voordoen en om te voorkomen dat de samenleving huiverig wordt om naar het ziekenhuis te gaan, moet de overheid met antwoorden komen. Sharman erkent dat er overal ter wereld in alle ziekenhuizen bacteriën voorkomen, maar zegt, dat het niet gerechtvaardigd is dit als argument te gebruiken. Hij zegt in ieder geval het volle vertrouwen te hebben dat wij de expertise in huis hebben om een duidelijk beeld te krijgen om welke bacterie het gaat.

De ouders van de overleden baby’s kunnen volgens een jurist die de krant heeft gesproken, naar de groene tafel stappen voor de grove nalatigheid van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De ouders kunnen een schadevergoeding eisen. De jurist geeft aan, dat er ook een klacht kan worden ingediend bij het Medisch Tuchtcollege, omdat iemand aansprakelijk is voor de dood van de baby’s.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles