DA ‘91 stelt transparantie als hoogste eis voor DNA-kandidaten

Robert Seute, DA’91-lid en verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau, zegt dat bij de komende verkiezingen DA’91 als hoogste eis zal stellen dat haar gekozen DNA-leden transparant zullen zijn over hun bezittingen.

“Als de partij anticorruptie hoog in het vaandel heeft, dan zal er transparantie moeten zijn”, aldus Seute. Deze eis zal corruptieve handelingen moeten verkleinen. Hij zegt dat DA’91 de enige partij is die deze eis tot nog toe stelt. De gekozen leden zullen ook tegenover de gemeenschap open moeten zijn over hun bezittingen. Ook na hun zittingsperiode van vijf jaar moeten zij hierover transparant zijn, zodat het publiek zicht heeft op de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden binnen die vijf jaar. Als een lid een normale flatwoning bewoont en na zijn zittingsperiode  een villa en dure auto’s bezit, dan moet het publiek ook kunnen weten hoe dit alles bewerkstelligd is.

De partij heeft daarom als thema voor de paneldiscussie: ‘Mensenrechten op de anti-corruptie agenda’. De discussie wordt aanstaande zaterdag 20 januari in het Self-Reliance Auditorium gehouden. Seute zal de coördinator van de avond zijn. Hij geeft aan dat het een initiatief is van DA’91-voorzitter Angelique Del Castilho, zij vindt dat er een link gelegd moet worden tussen beide begrippen. Er is genoeg literatuur over dit thema, maar dit thema heeft nooit op de discussie agenda gestaan. De partij is van mening, dat wanneer sprake is van corruptie, mensenrechten niet te vermijden zijn. De expert panelleden: Michel Felisi, Gerold Sewcharan, Joyce Williams en Serena Essed, zullen vanuit verschillende invalshoeken dit thema presenteren. Seute vindt het interessant om te weten hoe juristen daar tegenaan kijken en of er inderdaad een verband gelegd kan worden tussen beide begrippen. Met de paneldiscussie hoop Seute het bewustzijn ten aanzien van het belang van het beschermen van mensenrechten evenals het bestrijden van corruptie te verhogen. Het uiteindelijke doel is een sterkere samenleving, daarom is de bijdrage van elke burger nodig. “Hiermee willen wij Surinamers in de gelegenheid stellen wat kritischer te leren kijken naar zaken en verbanden te leggen”, aldus Seute. Wat hebben mensenrechten met corruptie te maken?, Hoe staat het met de tribale en arbeidsrechten, dat zijn enkele invalshoeken die tijdens deze discussieavond aangesneden zullen worden. Ode de vraag als er een verband is met corruptie bij de schending van deze rechten, zal beantwoord worden tijdens deze avond. Volgens DA’91 is er niet alleen sprake van corruptie wanneer het om geld gaat, ook het misbruiken van macht en positie behoren tot corruptieve handelingen.

door Kimberley Fräser

 

 

More
articles