VES-voorzitter: ‘2018 jaar van dialoog en daadkrachtig uitvoeren’

Het nieuwe jaar 2018 zal voor de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, een jaar worden van dialoog en daadkrachtig uitvoeren van moeilijke beslissingen. Hij geeft aan dat de regering genoodzaakt zal zijn om beslissingen die zij niet gedurfd heeft te nemen in 2017, nu wel door zal moeten voeren. De VES-voorzitter benadrukt dat dit alles wel gebeurt in dialoog met de partners van de regering, namelijk het bedrijfsleven en de vakbeweging. Deze beslissingen moeten genomen worden, omdat er niet gerekend kan worden op gelden van anderen. Volgens Ramautarsing heeft de regering al genoeg leningen afgesloten en zijn wij momenteel uitgeleend. Hij zegt dat 2017 helaas niet het jaar van ommekeer is geweest, maar integendeel het jaar van een diep dal. Hij had gehoopt dat in samenspraak met de partners, de economie weer aangewakkerd zou worden, maar volgens hem is er voorkeur gegeven aan het pappen en nat houden.

De regering zal volgens Ramautarsing een evenwicht moeten vinden tussen de sociale prijs van de maatregelen die betaald zal moeten worden. Hij voert aan dat het niet zo moet zijn, dat het volk voor alles opdraait, ook de regering moet haar bijdrage leveren. De VES-voorzitter merkt op de regering doet alsof er geen crisis is. Hij benadrukt dat alles afhangt van hoe goed de regering communiceert met het volk. Indien dit gebeurt, zal het volk volgens hem meewerken. Indien de regering toch ervoor kiest om zonder overleg bepaalde maatregelen toch door te voeren, dan wordt 2018 volgens hem ook nog een turbulent jaar.

Over de kostenverhogende maatregelen die de regering volgend jaar wil doorvoeren, zegt de VES-voorzitter dat die niet goed voorbereid zijn. Hij geeft aan dat de regering niet zomaar van de ene op de andere dag het besluit kan nemen om deze maatregelen door te voeren. Juist voor het doorvoeren van bepaalde zaken, is dialoog met de partners van enorm belang. Als reactie op de plannen voor het verhogen van de grondhuurtarieven, zegt Ramautarsing dat de tarieven marktconform dienen te worden, maar niet ten koste van de productie. Hij geeft aan dat ook hier dialoog met de verschillende sectoren van belang is. Hij erkent dat niet een ieder tevreden gesteld zal kunnen worden, maar zegt dat de ontevredenen in een andere fase wel tegemoet worden gekomen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles