Ruim 440 personen krijgen Surinaamse nationaliteit

De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren vijf ontwerpwetten, houdende verlening van de Surinaamse nationaliteit door naturalisatie, met algemene 34 stemmen aangenomen. Hiermee is aan meer dan 440 personen de Surinaamse nationaliteit verschaft. Het ging om de personen Lacoste, Marie Tergine en 99 anderen, Jagjit, Kowkaran en 71 anderen, Kharoo, Haimwattie en 76 anderen, Apple, Latoya Tonya en 97 anderen en aan Mohan, Jaswantee en 96 anderen. Met de goedkeuring van deze wetten wordt aan minderjarige kinderen van deze personen ook automatisch de Surinaamse nationaliteit verschaft. Het gaat om personen uit Guyana, Haïti, China, India, Dominicaanse Republiek, Colombia, Trinidad, Nederland, Cuba, Brazilië, Libanon, Nigeria, Jamaica en Indonesië. Tijdens de behandeling van de ontwerpwetten, gaf commissievoorzitter Grace Watamaleo, een overzicht van de genaturaliseerde personen. Tijdens de vergadering heeft het parlement samen met de regering afgesproken om zaken rond het immigratiebeleid met elkaar te bespreken. Het immigratiebeleid moet volgens verschillende parlementariërs veranderd worden, vanwege de vele misstanden die zich voordoen.

Vooral wanneer personen onafgebroken in het land hebben gewoond en hebben bijgedragen aan de opbouw van het land, moeten zij niet geconfronteerd worden met deze misstanden. Zo zijn bijvoorbeeld  stukken na de indiening voor naturalisatie niet te vinden, waardoor de procedure onnodig vertraagd wordt. De regering en het parlement zullen het immigratiebeleid tijdens de begrotingsbehandeling verder onder de loep nemen.

De leden van de commissie van rapporteurs die naast de commissievoorzitter belast zijn met het onderzoek van deze ontwerpwet, zijn: Krishnakoemarie Mathoera, Ruchsana Ilahibaks, Ingrid Karta–Bink, Roché Hopkinson, Djoties Jaggernath en Aida Nading. Regeringscoördinator minister Soewarto Moestadja, heeft namens de regering de felicitaties overgebracht. De bewindsman hoopt dat de nieuwe Surinamers zich zaken zoals de taal en het volkslied eigen maken.

door Priscilla Kia

More
articles