EBS pakt straatverlichtingsstoringen gefaseerd aan

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) pakt de straatverlichtingsstoringen gefaseerd aan en plaatst binnen niet afzienbare tijd wederom 5000 led lampen in het elektriciteitsnet. Hiermee is iets minder dan 50% van de straatverlichtingsstoringen opgelost. De EBS heeft in de eerste fase van het landelijk ledverlichtingsprogramma, dat februari dit jaar van start ging, reeds 2000 nieuwe lampen geplaatst waarbij straten/wegen als de Hiraweg, Mattheusweg, Zonnebloemstraat, Zinniastraat, Waaldijkstraat, Zwartenhoven-brugstraat Hanna’s Lust enzovoorts (zie overzicht) van led verlichting zijn voorzien.
Dit aantal is niet voldoende om het straatverlichtingsprobleem te verhelpen. Landelijk moeten ruim 10,000 acute gevallen, waaronder ook nieuwbouw, verholpen worden. De overige lampen die wel functioneren worden in een volgende fase van LED voorzien.
De EBS erkent het probleem van de straatverlichtingskwaliteit en heeft dit als top prioriteit in haar beleid. Door de geringe financiële middelen is het bedrijf niet in de gelegenheid het probleem in één keer op te lossen. Door vele efficiëntieslagen en stringente bezuinigingsmaatregelen heeft de EBS de afgelopen tijd middelen kunnen vrijmaken voor de aanschaf van 5000 led armaturen waardoor de volgende fase binnenkort weer aanvangt. In de volgende fase worden de ressorten Beekbuizen en Latour voorzien. De hoofdwegen in deze buurten zullen worden voorzien van led verlichting. De uitgewisselde armaturen van deze wegen zullen worden gebruikt om de storingen in deze buurten te verhelpen.
Omdat de uitdaging van constante en optimale verlichting zal blijven bestaan, heeft de directie van de EBS gemeend bij de Caribbean Development Bank (CDB) een leningsaanvraag in te dienen voor het financieren van het landelijk ledverlichtingsprogramma van 40.000 lampen. Bij goedkeuring van dit project zullen vanaf volgend jaar led lampen in ijlvaart landelijk worden geplaatst. Intussen blijft de EBS efficiëntieslagen maken om het programma voort te zetten.
Technische en financiële haalbaarheidsstudies hebben aangetoond dat de besparing qua verbruik in vergelijking tot de huidige HPL lampen 60% is. De besparing van de landelijke vervanging van de huidige straatverlichting met LED verlichting is geschat op ongeveer 4 MW. In vergelijking met de huidige HPL lampen, hebben LED lampen een grotere verlichtingssterkte wat het veiligheidsgevoel vergroot. Dit type verlichting is ook esthetischer. De spreiding van de lichtstralen is beter, waardoor een groter oppervlak verlicht kan worden. Naast besparing in verbruik en in kosten, bevat LED verlichting in tegenstelling tot de kwikdamplampen en fluorescent lampen geen schadelijke stoffen of Uv-licht. Kwik is een zwaar metaal en kan, indien het vrijkomt, schade toebrengen aan mens en milieu.
EBS is zich ervan bewust dat straatverlichting een van de meest voorkomende klachten is van haar klanten, en hoopt de achterstand te hebben ingelopen volgend jaar. De investeringen voor het onderhoud, de reparatie en uitbreiding van de straatverlichting landelijk zijn enorm. Zo ook de investeringen voor de landelijke vervanging met led verlichting. De oorzaak van defecten die optreden zijn voor meer dan 50% te wijten aan schade door derden veroorzaakt. Masten worden aangereden en kosten zijn moeilijk of niet meteen verhaalbaar. Ook vandalisme en diefstal zorgen voor straatverlichtingsstoringen. Het bedrijf doet daarom een beroep op een ieder toezicht te houden op dit publieksgoed en diefstal en vandalisme te melden wanneer dit plaatsvindt.

Een overzicht van de straten die in de eerste fase (20 februari 2017 tot en met 25 oktober 2017) reeds zijn voorzien van led straatverlichting. Bron: EBS Public Lighting

Agoetistraat, Anton Dragtenweg vanaf AT-78B tot Leonsberg AT-90B, Anton Dragtenweg vanaf Mahonylaan tot David Simonsstraat, Awaristraat, Awensaistraat, Carolina brug, Cornelis Jongbawstraat vanaf van Sommelsdijkstraat tot Mahonylaan, Dhjaalstraat, Dom-burg Zijweg DB-261, Fajalobistraat, Goudenregenstraat, Grote Combeweg, Havenlaan Zuid, Hiraweg, Kapasistraat, Kleine Dwarsstraat, Kleine Waterstraat vanaf de Onafhanke-lijkheids plein tot van Sommelsdijkstraat, Kwattaweg hk. Derde Rijweg, Kwattaweg hk. Flustraat, Kwattaweg hk. Maisuriweg, Kwattaweg hk. Schimmel Pennickstraat, Kwattaweg hk. Tweede Rijweg, Kwattaweg hk. Vierde Rijweg, Leemsteeg, Madeliefjestraat, Mattheusweg, Menkendam, Mirdangweg, Moesingastraat, Nassylaan, Ramdjanistraat, Revoplein Waterkant, Sapakarastraat, Saramaccastraat vanaf EBS Poli tot Soenders Mega Paza, Snelweg vanaf Menkendam tot Industrieweg-Zuid, Stoelmansstraat, Swalmberg-straat, Tamanoeastraat, Van Roseveltkade, Van Roseveltkade fase 2, Van Sommelsdijck-straat, Van ‘t Hogerhuysstraat vanaf Industrieweg Zuid tot Molenpad, Waaldijkstraat, Walabastraat, Waterkant vanaf 1e ingang Centrale markt hk. Dr. Sophie Redmondstraat, tot oud veerplein (bij goud opkoop bedrijf), Waterkant vanaf Lim A Postraat tot Platte brug, Willem Campagnestraat, Zinniastraat tussen de Gemenelandsweg en de Gravenberchstraat, Zonnebloemstraat, Zwartenhovenburgstraat vanaf Molenpad tot Roopram (kruising Saramaccastraat hk. Zwartenhovenbrugstraat)

More
articles