Andre Misiekaba, fractieleider van de NDP, zegt begrepen te hebben dat de regering voor dit jaar toch op een klein tekort zal stuiten voor het plegen van de reguliere betalingen. De vaste lasten van de regering betreffen lonen, subsidies, aflossing van leningen en andere afspraken. De pot die er nu is, zou net genoeg zijn om de rest van dit jaar uit te zingen.
Echter zou uit verkregen informatie van de regering blijken dat er toch ergens een tekort is dat gefinancierd moet worden. Misiekaba wilde weten hoe groot het tekort precies is en hoe dat gat gedicht zal worden. In De Nationale Assemblee (DNA) en wel bij de behandeling van het Ontwikkelingsplan, toonde Misiekaba zich gisteren merkbaar bezorgd, omdat hij binnen en buiten het parlement geluiden heeft opgevangen dat de pot mogelijk niet toereikend is om de vaste lasten te dekken vanwege de precaire financiële situatie. In voorzichtige bewoordingen vroeg hij om klaarheid in deze kwestie. De regering stelt evenwel, dat de vaste lasten voor de rest van dit jaar geen gevaar lopen.
Misiekaba gaf ook aan, dat uit de antwoorden van de regering nu duidelijk is gebleken, dat er geen geld is om beleid te maken. “Dat betekent, dat de bruggen, scholen en huizen die wij willen bouwen niet van de grond zullen komen”, merkte Misiekaba op. De fractieleider zei verder, dat hij begrijpt dat de regering niet alle beleidsmaatregelen kan uitvoeren, maar zegt dat er toch wel zaken zijn die dit jaar dringend uitgevoerd moeten worden. Van de regering wilde hij weten welke zaken dit jaar beslist moeten worden gerealiseerd en hoe die gefinancierd zullen worden, zodat er meer duidelijkheid is. “Het betekent dat wij moeten gaan leiden. Ik verwacht niet dat Iamgold tussen nu en eind van het jaar zo gigantisch gaat groeien, dat wij daar meer middelen zullen krijgen”, aldus de NDP-fractieleider. Hij verwacht ook niet dat een bevriende natie zomaar met een paar miljoen dollar komt om het tekort te financieren. “In principe moeten wij gaan lenen”, aldus de politicus. Misiekaba gaf aan, de hoop te hebben dat de kwestie woningbouw wel op de prioriteitenlijst van de regering voorkomt. Volgens hem staan veel parlementariërs dagelijks huilende mensen te woord die smeken om een betaalbare woning. “Mensen willen de huur betalen, maar kunnen het geld niet opbrengen”, zei hij. Tijdens zijn toespraak zei hij dat de regering geen grappen moet maken met het oplossen van de woningnood, vooral niet omdat dit het grootste probleem is waarmee het volk kampt. Er moet volgens hem spoedig een definitie komen van deze sociale groep en op basis van scherpe voorwaarden kan dan gelijk begonnen worden met subjectsubsidie. Misiekaba vindt dat de regering eigenlijk niets anders moet doen dan alle aandacht besteden aan het oplossen van de huisvestingsproblematiek, hetgeen tot uiting zou moeten komen in de begroting. Het oplossen hiervan zou in Public Private Partnership kunnen geschieden. Particulieren hebben volgens hem goede plannen en het is onduidelijk waarom de regering niet bereid is mee te werken.