PL-assembleelid William Waidoe, pleit net als Carl Breeveld (DOE) ook voor het invoeren van de Anticorruptiewet met terugwerkende kracht (twk). Zijn voorstel is dat aan de wet terugwerkende kracht tot 1975 wordt gegeven. De leden die hiervoor gepleit hebben, zijn door juristen erover geïnformeerd dat de invoering van de twk wel mogelijk is. Waidoe noemt de twk een van de zaken die ontbreken of niet duidelijk zijn opgenomen in de Anticorruptiewet. Tweede andere zaken betreffen de verplichte verklaring en de anonieme klokkenluider. Voor wat betreft de anonieme klokkenluider, vindt hij dat er een regeling moet komen, waardoor klokkenluiders beschermd worden.
In het parlement zijn deze discussies ook al gevoerd. Waidoe: “We zien corruptie als iets normaals.
Met de twk kunnen burgers die zelfs bewijs hebben over corruptieve handelingen van de jaren ‘90, dit aangeven zodat het alsnog rechtgetrokken kan worden.”
Als de wet eenmaal is gewijzigd, is het van essentieel belang dat er controle komt op de naleving. Echter is het de taak van het parlement om de wet goed te keuren. Volgens Waidoe zal het slagen van deze wet afhangen van elke individu. De controle op deze wet ligt dus in handen van de burger. Als de burger niet meewerkt, zal de wet blijven liggen.
In de wet kunnen er ook uitzonderingen gemaakt worden voor personen die een bepaald ambt bekleden, zoals de president en de vicepresident. Breeveld en Waidoe hebben ervoor gepleit dat de president en vicepresident ook worden meegenomen als elk andere individu.
door Kimberley Fräser