Landelijk vielen de slagingspercentages van het vwo tegen. Diverse actoren in de samenleving alsook berichten op sociale media, wijten dit aan de acties van de leerkrachten gedurende het afgelopen schooljaar. Wilgo Valies, voorzitter BvL/ALS, is het hier niet mee eens en zegt dat de overheid de grootste boosdoener is als het gaat om de daling van de slagingspercentages op de diverse scholen.
Landelijk heeft dit jaar 54 procent van de studenten direct de eindstreep gehaald, terwijl dat vorig jaar 64 procent was. Valies zegt dat de samenleving gauw geneigd is de leerkrachten de schuld te geven als er iets mis gaat, maar dat er niet gekeken wordt naar de overheid die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het onderwijs. “Als de overheid had geïnvesteerd in het onderwijs zouden we dit soort toestanden niet krijgen”, zegt Valies.
Verder zegt hij dat het de afgelopen vijf tot zes jaar een trend is geworden dat de slagingspercentages steeds lager worden, dit ligt volgens hem aan de beschikbaarheid van adequate leermiddelen en vanwege het feit dat leerlingen plotseling van een nieuwe leermethode, weer naar de oude methode moesten overstappen. “Toen waren er geen acties gevoerd”, benadrukt Valies.
Verder zegt hij dat het niet verantwoord is om het resultaat slechts aan één oorzaak toe te schrijven, vooral omdat de leerkrachten zoveel mogelijk hebben geprobeerd de achterstanden in te lopen. Valies gaf aan dat diverse factoren een rol kunnen spelen, zoals de leerkrachten, de studenten, de situatie op school, de thuissituatie en de situatie in het land. Valies is van mening dat er eerst een onderzoek gedaan moet worden waarbij alle factoren die hiertoe zouden kunnen hebben geleid, geanalyseerd worden alvorens men tot een conclusie kan komen.
Valies zegt dat de houding van de overheid moet gaan veranderen als men goede resultaten wil zien. “De overheid kan niet alleen beslissen wat er in het onderwijs gebeurt. Er moet geïnvesteerd worden in het onderwijs en men moet bereid zijn aan tafel te zitten met de leerkrachten om te komen tot oplossingsmodellen voor de problemen binnen het onderwijs. Als de leerkrachten gemotiveerd zijn, zullen de studenten ook gemotiveerd zijn, wat merkbaar zal zijn in de studieresultaten”, aldus Valies.
door Priscilla Kia