De gezamenlijke oppositiepartijen, VHP, ABOP, NPS en PL, hebben afgelopen zaterdag middels een volksprotestmanifestatie een signaal aan de regering afgegeven om het huidige beleid om te buigen. Indien de regering daar niet in slaagt, dient zij het mandaat terug te geven aan het volk. In het vervolgtraject van het protest zullen de oppositiepartijen een ultimatum stellen aan de regering. Dit zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi in gesprek met De West. Het vervolgtraject zal bepaald worden na de evaluatie, het vervolggesprek met de partners en de reactie van de regering op de gestelde eisen met betrekking tot de verklaring van afgelopen zaterdag. Santokhi zegt dat tijdens de hearings die gehouden zijn voor de protestmanifestatie, geen enkele organisatie gesproken heeft over het stellen van een ultimatum aan de regering. “Iedereen was het eens over de geplande aanpak van de eerste politieke protestmanifestatie”, benadrukt hij. Ook vindt hij dat er veel versnippering voorkomt, zo haalt Santhokhi aan dat de oppositie de strijd van de vakbonden heeft ondersteund, maar nu merkt hij dat er een vergelijking getrokken wordt tussen de opkomst voor de protesten van de vakbond en de oppositie.
“Op deze manier kan er geen eenheid gevormd worden en vindt er versnippering plaats in de samenleving.” Volgens Santokhi zal er alles aan gedaan worden om de eenheid tussen de diverse groepen te versterken, want alleen als het volk zich bundelt en opkomt tegen deze regering, zal er verandering komen. De VHP-voorzitter benadrukt dat gezamenlijk bundelen de enige methode is om op te komen tegen het wanbeleid dat nu gevoerd wordt. Hij is ook van mening dat men zijn eigen agenda achterwege moet laten en er een nationale agenda op na moet houden, als men iets wil bereiken met de protesten.
Santokhi schat dat de opkomst tussen de 8000 en 9000 was tijdens de volksprotestmanifestatie in Grun Dyari.
Hij zegt desgevraagd dat de opkomst goed was, want hij is van mening dat het volk voor het protest al dagenlang flink geïntimideerd is geworden via overheidskanalen.
door Richelle Mac-Nack