Sham Binda, voorzitter van Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt desgevraagd dat met het intrekken van voorwaarde (vw) 45 door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de regering de buitenlandse bedrijven in de hand werkt. Hij geeft aan dat het de multinationals zijn in ons land die de garantie kunnen bieden dat zij deviezen verdienen. Binda is van mening dat Surinaamse ondernemers wederom op de tweede plek zijn beland en dat vooral de kleine man niet aan bod zal komen. Hij vraagt zich af hoe men wil dat er geproduceerd moet worden, als het kopen van deviezen aan banden wordt gelegd. Dit zal volgens Binda ervoor zorgen dat mensen opzoek gaan naar deviezen op de informele markt, met als gevolg opdrijving van de koers.
Ondernemers met reguliere vreemde valuta-inkomsten, die deviezen willen kopen, zullen voortaan eerst een lening in SRD moeten afsluiten om alvorens deviezen te kunnen kopen bij de banken. Binda waarschuwt dat er rekening mee gehouden moet worden dat ons land een importeconomie heeft en dat de maatregel van de CBvS ervoor kan zorgen dat ondernemers niet aan deviezen kunnen komen, met als gevolg een schaarste aan goederen. Hij geeft aan dat deze maatregel vereist dat de banken een goede deviezenvoorraad moeten hebben om te kunnen verkopen, in het bijzonder aan ondernemers. Echter betwijfelt hij dit, omdat het intrekken van vw 45 volgens hem een ondoordachte handeling is van de regering.
De Akmos-voorzitter zegt dat de maatregel hoogstwaarschijnlijk als doel heeft om de druk op de deviezen te doen afnemen. Hij vraagt zich af hoe het staat met startende ondernemers die een productiebedrijf willen opzetten en eerst moeten perfectioneren alvorens zij kunnen exporteren. “Wat beogen zij met deze maatregel? Waarom gaan ze niet in discussie met het bedrijfsleven alvorens er maatregelen worden getroffen?” aldus Binda. Het invoeren van de verschillende maatregelen waaronder ook het intrekken van vw 45, is volgens Binda het bewijs dat ons land geen deviezeninkomsten heeft. Hij geeft aan dat dit te danken is aan het wanbeleid van de regering.
door Johannes Damodar Patak