De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) is het absoluut niet eens met het eenzijdig besluit van de ziekenhuizen, dat verzekerden bij moeten betalen voor radiologisch onderzoek. Survam-voorzitter Armand Achaibersing, zegt dat de ziekenhuizen middels een schrijven hiervan op de hoogte zijn gesteld. Ook heeft de Survam de ziekenhuizen voorgehouden dat zij het bedrag dat cliënten moeten betalen voor radiologisch onderzoek, zullen inhouden aan het eind van de maand, als de verzekerden het extra te betalen bedrag komen claimen bij de verzekeringsmaatschappijen. Achaibersing vindt dat het besluit van de ziekenhuizen een te snelle reactie is, terwijl zij nog in overleg zijn met de verzekeringsmaatschappijen. Hij geeft aan dat het uitvoeringsorgaan en de Zorgraad op de hoogte zijn gesteld en dat Survam morgen is uitgenodigd voor een gesprek.
Survam-voorzitter Achaibersing merkt op dat een ieder in ons land geconfronteerd wordt met de slechte economische situatie, waaronder ook de verzekeringsmaatschappijen die verlies lijden in de gezondheidsbranche. Hij geeft aan dat er een spanningsveld is tussen de zorgkosten en wat beschikbaar is aan geld om dit te kunnen financieren. De tarieven van het radiologisch onderzoek zijn in 2014 vastgesteld tegen de toen geldende economische omstandigheden.
Nu de koers richting de SRD 8 gaat, zegt Achaibersing dat hij de radiologen begrijpt, maar dat de tarieven van de verzekeringsmaatschappijen voor de ziektekosten nog steeds gemaximeerd zijn. Hij zegt dat de verzekeringsmaatschappijen hun ziektekostenpremie ook willen aanpassen, maar dat de wet dat niet toelaat. Achaibersing zegt dat hij ook een probleem heeft met het woord premie, dat wordt genoemd in de wet. Hij zegt dat het woord premie volgens de toenmalige vicepresident, Robert Ameerali flexibel is, omdat de hoogte van de premie bij staatsbesluit gewijzigd kan worden. Er moet volgens hem op korte termijn een oplossing komen, zodat de gezondheidszorg niet achteruit gaat. Achaibersing heeft begrip voor het besluit van de ziekenhuizen, maar zegt ook dat het probleem niet op het bureau van Survam geplaatst kan worden. Hij benadrukt dat er gezamenlijk opgetrokken moet worden om de gezondheidssector weer gezond te maken. Vanavond heeft de Survam ook een gesprek met de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) om met elkaar tot een oplossing te komen.
door Johannes Damodar Patak