De Fransen hebben gestemd en de resultaten van de eerste ronde zijn binnen. Landelijk wint Emmanuel Macron het van zijn tegenstanders, maar wel op het nippertje. De tactieken voor de tweede ronde worden nu al prijsgegeven en de eerste pronostieken zijn al bekend. Het lijkt een overweldigende overwinning te gaan worden voor 37 miljoen van de 46 miljoen stemgerechtigden die afgelopen zaterdag en zondag mochten stemmen op hun kandidaat. Het stemmen vond plaats op twee dagen, zaterdag was bestemd voor Fransen in het buitenland en de overzeese gebiedsdelen en zondag was voor de Fransen in Frankrijk.
Suriname
Suriname telt ongeveer 150 stemgerechtigde Fransen. Die kregen zaterdag de gelegenheid op de Franse ambassade aan de Nassielaan om hun voorkeur te tonen welke presidentskandidaat naar de volgende ronde mag gaan. Hoewel de diplomaten zijn gebonden aan een mediastilte tot en met september, zijn twee opvallende feiten de moeite waard om te vermelden. Ten eerste is de geografische ligging en het aantal Franse inwoners in Suriname een toeval, waarbij Suriname het eerste land is waarvan de Franse stemmen worden geteld. Het tweede toeval is dat de stemmen in Suriname overeen kwamen met de werkelijke uitslag.
Frans-Guyana
In Frans-Guyana komen de resultaten niet overeen met het algemene eindresultaat. Jean-Luc Mélenchon haalde de eerste plaats met 24,72% van de stemmen, oftewel 6633 stemmen. Hij werd op de voet gevolgd door Marine Le Pen die 6519 stemmen in de wacht wist te slepen en zo 24,29% behaalde. Derde werd Emmanuel Macron met slechts 5031 stemmen en 18,75%. Macron is de uiteindelijke winnaar geworden in Frankrijk. Kijkt men naar de verdeling van de behaalde resultaten, dan is het overduidelijk dat Frans-Guyana verdeeld is. In 22 gemeentes kreeg Le Pen in 11 de meerderheid. Die gemeentes zijn onder andere Cayenne, Kourou, Matoury en Macouria. Saint Laurent, evenals Rémire-Montjoly, stemde Mélenchon. Opvallend is het aantal niet-stemmers 63,65% is niet verschenen. Hierdoor zijn er opmerkelijke resultaten ontstaan. Zo heeft Le Pen, in vergelijking met de verkiezingen van 2012, er 2600 stemmen bij gekregen, terwijl er 12.000 mensen minder hebben gestemd.
Frankrijk
Met respectievelijk 23,9% om 21,4%, zijn Macron en Le Pen de twee grote winnaars van de electorale krachtmeting. Vanwege beide partijen kwamen er na de uitslag felicitaties. Zo bedankte Le Pen haar kiezers in de overzeese ge-biedsdelen. Hoewel zij in veel departementen rond de 25% van de stemmen be-haalde, schoot zij uit in Frans Polinesie met 32,53% en in Nieuw Caledonië met 29,09%. Macron stelde zich vooruitstrevend op en beloofde de juiste veranderingen te brengen die het land nodig heeft. Het is opvallend dat Macron aan kop gaat, omdat hij letterlijk vanuit niets is begonnen en via zijn eigen strategie de ’ladder’ heeft weten op te klimmen. Hij heeft het succes van zijn campagne “ en marche” te danken aan het westen van Frankrijk. Het Front National van Marine Le Pen kreeg meer stemmen in het gebied rond de Middenlandse Zee, een gebied dat te kampen heeft met de migrantenstroom. De grote verliezer in deze verkiezing is de Socialistische Partij PS. De meest bekende partij in de geschiedenis van Frankrijk, heeft dit keer een historische nederlaag geleden van 6,3%, net genoeg om de onkosten van de verkiezingen te kunnen dekken. Deze partij, net als vele andere partijen, heeft de kiezers opgeroepen massaal op Macron te stemmen in de tweede ronde. Volgens grafieken die de intentie van de stemmers voor de tweede ronde aangeven, zal Macron een overwinning behalen met maar liefst 62%. Hoewel dit aantal groot lijkt, is het toch nog 20% minder dan toen Jacques Chirac in 2002 werd gekozen met 82,2%. Deze 20% zou dus naar Le Pen gaan, hetgeen een aandachtspunt van de overheid zou genieten voor het komend mandaat. De verkiezing voor de tweede ronde vindt plaats op 7 mei.