‘Brandstofprijzen deel van een totaal pakket’

Foto: Regilio Derby

De verhoging van de brandstofprijzen moet volgens de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, niet op zichzelf bekeken worden. Hij wil dat een ieder er zich van bewust is dat de verhoging van de brandstofprijzen deel uitmaakt van een totaal pakket aan verhogingen en dat de effecten daarom veel verder gaan. De verhogingen van de rentevoet bij de banken, wegenbelasting, WAM-verzekeringen en de komende brandstofprijsverhogingen, maken deel uit van dit pakket. Binda is van mening dat het verhogen van de brandstofprijzen, een directe invloed zal hebben op het bedrijfsleven dat veelvuldig gebruik maakt van vervoersmiddelen. Dit zal volgens de Akmos-voorzitter er ook aan bijdragen dat de bedrijfsvoering achteruit gaat.

Verder haalt hij aan dat mensen steeds meer op jacht zullen gaan naar geld. Binda meent dat mensen op den duur niet uit zullen komen met hun salaris en dus een salarisverhoging willen hebben. Ook haalt hij aan dat mensen die buiten de stad wonen, het veel moeilijker zullen krijgen.

“Zij zullen hun weg moeten vinden naar het werk met hun eigen voertuig, omdat het openbaar vervoer niet overal goed is geregeld”, geeft Binda aan. Daarnaast geeft hij aan dat de prijzen in de winkels omhoog zullen gaan. Dit pakket van verhogingen brengt volgens de Akmos-voorzitter verregaande gevolgen met zich mee voor de burgers van het land om te overleven.

Binda zegt dat hoewel bepaalde mensen het argument aanvoeren dat een verhoging van de benzineprijzen, niet al zodanig gevoeld zal worden, men moet kijken naar het hele plaatje. Volgens hem zal deze verhoging een cumulatieve invloed hebben op alle economische activiteiten. “Een factor heeft direct invloed op het andere, het is een spin-off effect op de economie”, aldus de voorzitter van Akmos.

Binda zegt dat de overheid verzuimd om een prudent financieel beleid te voeren. Daarnaast mist hij elke vorm van bezuiniging met betrekking tot aan het staatsapparaat, hoewel de regering die zelf heeft aangekondigd. In plaats van de inkrimping van het staatsapparaat, worden er volgens Binda juist steeds meer mensen geaccommodeerd, terwijl het in bepaalde gevallen niet nodig is. “We zien dat alle nieuwe ministers die aantreden, tal van adviseurs meenemen. Dit kost de staat meer uitgaven, terwijl er genoeg deskundigen op de diverse ministeries jarenlang werkzaam zijn, die zelfs meer weten dat deze adviseurs”, benadrukt de Akmos-voorzitter.

Binda is ervan overtuigd dat de overheid nu een gedegen beleid moet gaan voeren waardoor de verdiencapaciteit van het land vergroot wordt. Het steeds doorvoeren van verhogingen zal volgens hem alleen maar leiden tot inflatie, omdat de werkzame beroepsbevolking op den duur om een hoger salaris zal vragen om het hoofd boven water te kunnen houden.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles