Meer spanningen door herwaardering leerkrachten

Gregory Rusland, NPS-parlementariër, zegt dat het hem opvalt dat er nog steeds spanningsvelden zijn tussen de presidentiële commissie en grote delen van het onderwijzersveld, met name de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Deze spanningen zijn groter aan het worden. Onlangs hebben de vicepresident, de onderwijsminister, de adviseurs van de president en de Federatie van Organisaties van Onderwijzers in Suriname (Fols), besloten dat de leerkrachten aan het eind van de maand minimaal 500 SRD netto meer zullen ontvangen. Dit besluit is genomen zonder dat de BvL/ALS hiervan op de hoogte waren. Rusland keurt dit helemaal af en roept de regering op zoveel mogelijk te overleggen met alle onderwijsbonden. Volgens hem kan de kwaliteitsverbetering van het onderwijs alleen gerealiseerd worden met tevreden leerkrachten. Hij is van mening dat het geen zin heeft om zaken door te drukken, terwijl leerkrachten ontevreden naar school gaan. “Dit zal allemaal terugwerken op de wijze van lesgeven”, zegt Rusland. Hij is verder van mening dat het gedrag van de regering een powerplay is om de BvL/ALS een kopje kleiner te maken.

Rusland zegt verder dat met de herwaardering de belangrijke positie van de leerkrachten erkend is, maar dat er rekening mee gehouden moet worden dat er ook andere belangrijke groepen zijn, zoals de politie, de brandweer, de militairen en de verpleegsters. “Als je een groep tegemoet komt, zullen de andere groepen ook in beweging komen”, zegt Rusland.

De parlementariër is van mening dat het land in een slechte financiële situatie is gekomen door het onverantwoordelijk beleid dat de NDP-regering in de afgelopen zes jaar heeft gevoerd. “In 2000-2010 is er een goed bestuur aan de macht geweest. In tien jaren wisten we de economie van het land op te bouwen en de koers stabiel te houden”, zegt Rusland. Hij is verder ook van mening dat toen de huidige regering in 2010 aan de macht kwam, de economie van het land vele malen beter was dan wat zij in 2000 hebben aangetroffen. Hij zegt bijvoorbeeld dat er niet alleen een grote deviezenreserve was achtergelaten, maar ook dat de inkomsten uit de goud- en oliesector genoeg waren om het land verder op te bouwen. Volgens hem hebben de verkeerde uitgangspunten en het wanbeleid de basis voor de groei van de economie kapotgemaakt. “Het is nu de beurt van de NDP-regering om een verlichting te brengen voor de bevolking en de problemen op te lossen”, aldus Rusland.

More
articles