Goudwinning grootste oorzaak van kwikvervuiling

Bij de goudwinning in het binnenland wordt nog steeds gebruik gemaakt van kwik. Kwik is een giftige stof die goud van de grond scheidt. De stof wordt gebruikt, omdat het de eigenschap heeft dat het zich aan goud hecht.

Volgens dr. R.F. van Kanten, directeur van Tropenbos International, wordt de huidige situatie van kwikvervuiling in het binnenland er niet beter op als men kwik blijft gebruiken. Vooral in de kleinschalige goudwinning wordt kwik gebruikt. In de grootschalige goudwinning wordt cyanide gebruikt, deze stof scheidt het goud van de erts. Deze stof is zeer giftig en het kan desastreuze gevolgen hebben als het terecht komt in het milieu. De milieueffecten bij grootschalige goudwinning zijn van een serieuzere aard dan van kleinschalige, maar bij kleinschalige zijn de effecten merkbaarder, omdat er geen maatregelen worden getroffen om de effecten op te vangen of te verminderen. Niet alleen in het binnenland, maar ook in de stad komt kwik vrij. Dit wordt veroorzaakt door de bedrijven die het goud verwerken.

Een andere manier waarop kwik in het milieu terechtkomt, is door erosie van de bodem. In het Amazone regenwoud is van nature al een hoeveelheid kwik aanwezig in de bodem. Door de ontbossingen, goudwinningen en natuurlijke erosie, kan er kwik vrijkomen.

Als kwik terecht komt in het milieu, heeft dat gevolgen voor mens, dier en natuur. In de wateren waar kwik terechtkomt, worden de vissen blootgesteld aan de giftige stof. Deze vissen worden gevangen en opgegeten door de bevolking, met gezondheidsklachten als gevolg. Ook krijgt de mens kwik binnen door het inademen ervan. De goudzoekers hebben hier last van, omdat ze elke dag in aanraking komen met deze stof. Visetende dieren en dieren die het besmette water drinken, krijgen zo ook het kwik binnen. Ook worden ze door de ontbossingen die nodig zijn om grond vrij te maken voor de goudwinning, weggejaagd.

Op 10 oktober 2013 hebben 147 landen het Minamata-verdrag getekend. Deze landen committeren zich eraan kwik volledig uit te bannen. Suriname was hierbij aanwezig, maar heeft het verdrag nog niet ondertekend. Wanneer dit verdrag wel ondertekend zal worden, is niet bekend. Volgens dr. R.F. van Kanten, moet de overheid in actie komen om de concentratie van kwikdamp in de lucht te laten dalen.

-door Nadine Kip-

 

More
articles