De Surinaamse ex-militair en politicus Badrisein Sital, is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Sital werd met pijn in zijn hart opgenomen in het ziekenhuis, waar er per direct operatief ingegrepen is. Echter heeft de ex-militair het niet gehaald. Sital was in 1980 sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (BOMIKA). De toenmalige regering onder leiding van Henck Arron, was het er niet mee eens dat de militairen een bond hadden en de drie leiders, Ramon Abrahams, Laurens Neede en Sital werden gevangen genomen. Dit was de directe aanleiding voor de staatsgreep op 25 februari 1980, onder leiding van Desire Bouterse. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR). Sital was een voorstander van de radicale linkse koers, een revolutie naar het voorbeeld van onder andere Cuba. In de zomer van 1980 ging hij naar Nicaragua, waar hij een persoonlijk gesprek had met de Cubaanse leider Fidel Castro. Dit streven naar een radicale linkse koers bracht hem in botsing met zijn medeleden van de NMR, met name Desi Bouterse en Roy Horb, die daar niets voor voelden. Bouterse en Horb lieten in augustus 1980 Sital en twee gelijkgestemden, Joeman en Mijnals, gevangenzetten op beschuldiging van het beramen van een linkse coup.
Er volgde een rechtszaak tegen Sital, die bijgestaan werd door de advocaten Gerard Spong en John Ba-boeram. Sital werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. In de gevangenis werd hij veelvuldig bezocht door Desi Bouterse die veel sympathie voor zijn ideeën opvatte, en al na twee maanden werd Sital vrijgelaten. Sital werd in 1981 benoemd tot minister van Volksgezondheid in het kabinet van Henk Chin A Sen en in dezelfde functie kwam hij terug in het kabinet van Henry Neijhorst.
De afgelopen periode leverde Sital veel kritiek op de NDP. Hij kwam zodanig in botsing met de NDP-top dat hij de NDP-top de rug had toegekeerd. Sital was ook een van de verdachten van het 8 Decemberstrafproces. Hij speelde een ondergeschikte rol bij de decembermoorden. ‘Het moet doorgaan. “Het is gewoon normaal”, zei de ex-militair toen de Amnestiewet werd aangenomen. “Wettelijke barrièremogelijkheden uitgeput, dictatuur enige oplossing”, dit zei Sital op 1 februari 2017 tegenover De West over het besluit van de Krijgsraad om het strafproces voort te zetten.
door Johannes Damodar Patak