De president zou zich volgens NPS-parlementariër Patricia Etnel moeten onderwerpen aan de Anticorruptiewet. Dit zei Etnel gisteren tijdens een openbare commissie vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), alwaar de ontwerpwet Anticorruptiewet werd behandeld. Zij is van mening dat de president geen doorslaggevende rol mag hebben in de commissie van de Anticorruptiewet. Een president zou zich als eerste moeten onderwerpen aan de Anticorruptiewet om zo te kunnen fungeren als een voorbeeldpersoon binnen de samenleving. De NPS-parlementariër vindt ook dat er eerst sprake moet zijn van een behoorlijke transparantie en controle alvorens de Anticorruptiewet maximaal geïmplementeerd kan worden. Zij ondersteunde DNA-voorzitter en zei dat de Anticorruptie-wet op zichzelf niet in staat zal zijn om adequaat te kunnen functioneren. Volgens beide DNA-leden zijn de wetten Openbaarheid van Bestuur, Comptabiliteitswet en de Aanbestedingswet, belangrijk om de Anticorruptiewet adequaat te laten werken.
Verschillende DNA-leden, waaronder ook Etnel, hebben ervoor gepleit om het woord ‘corruptie’ eerst goed te definiëren naar Surinaamse maatstaven, omdat voor eenieder duidelijk moet zijn wat corruptie precies inhoudt. Etnel merkte op dat er nog lang niet gesproken kan worden van transparantie, wanneer burgers nog steeds geen overzicht kunnen krijgen waar er vrije gronden zijn in ons land en wanneer burgers eerst gelieerd moeten zijn aan een politieke partij alvorens zij in aanmerking komen voor een volkswoning. VHP-parlementariër Richard Kalloe gaf aan dat er in feite geen Anticorruptie-wet nodig is als een regering corruptie wil bestrijden. Hij verwees naar de drie ministers die de VHP zonder de Anticorruptiewet enkele jaren geleden heeft vervolgd voor corruptie.
Kalloe merkte op dat deze regering de wil niet heeft om corruptie te bestrijden. Hij gaf aan dat corruptie niet alleen te maken heeft met geld maar ook met “doe jij wat voor mij: `dan doe ik wat voor jou’. Kalloe is ervan overtuigd dat Suriname een beter land zal worden als de recente corruptiegelden (Carifesta, Naschoolse Opvang, EBS etc.) terug worden gehaald.
De Corruptie Preventie Commissie die volgens de wet uit vijf personen moet bestaan, is voor het parlement een groot discussiepunt. Verschillende leden vroegen zich af waar de vijf rechtvaardige personen gehaald zullen worden en of deze wel in Suriname te vinden zullen zijn. Het lijkt in ieder geval geen makkelijke taak te zijn voor het parlement om zo snel de wet goedgekeurd te krijgen. DNA heeft de regering middels een brief gevraagd wederom naar de wet te kijken, zodat er aanpassingen aangebracht kunnen worden bij de eerstvolgende openbare commissie vergaderingen. Het parlement komt volgende week dinsdag weer bij elkaar om de Anticorruptie-wet te behandelen.
door Johannes Damodar Patak