Er is een gestadige groei van jeugdige criminelen. Blijkens cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) maken veel jeugdigen tussen 16 en 17 jaar zich schuldig aan diefstal en mishandeling. In 2014 waren er 337 jeugdigen opgesloten vanwege een strafbaar feit. Daarvan waren 291 jongens en 46 meisjes. Dat aantal steeg in 2015 naar 379 jeugdige delinquenten van wie 339 jongens en 40 meisjes.
Landencoördinator van het misdaadpreventieprogramma RAPP, Lilian Wiebers, is bezorgd. Ze vindt dit aantal té hoog. Tot en met mei 2016 waren ruim 160 jeugdigen opgesloten. Terwijl Wiebers middels het programma werkt aan bewustwording op scholen en buurtorganisaties, worden trainingen verzorgd aan het Korps Politie Suriname over hoe om te gaan met deze situatie.
Het OM verzoekt alle belanghebbenden om de randvoorwaarden voor de inwerkingtreding en de toepassing van alle straffen en maatregelen te bewerkstelligen. Ook zal er differentiatie in de jeugdgevangenis moeten worden toegepast. Volgens Wiebers is er sprake van overvolle opvanginstellingen voor jeugdige criminelen. De situatie is ernstig waardoor direct ingrijpen volgens haar van belang is. Ze zegt dat er ‘high-risk’ scholen zijn waar jongeren met een wapen in hun tas naar school gaan.
Naast diefstal is mishandeling het tweede meest voorkomende delict. In 2015 zijn daar 115 jeugdigen voor opgepakt. Het OM pleit voor een multidisciplinaire begeleiding voor alle jeugdigen die in aanraking zijn gekomen met justitie en opvangcentra voor zwerfjongeren en jeugd met onhandelbaar gedrag. Daarnaast moeten gezinscoaches worden ingezet en moet er een adequate controle op de leerplicht plaatsvinden.