JO-JO EFFECT WISSELKOERSEN

Er is thans weer een US dollar schaarste. Ondernemers kunnen amper US dollars betrekken, terwijl de wisselkoers vanaf donderdag jl. weer boven SRD7, – terecht is gekomen. De US dollar wisselkoers was afgelopen maandag nog onder de SRD 7, -, en op donderdag ontstond er weer een onoverzichtelijke situatie voor wat de wisselkoersen betreft. De wisselkoersen voor de US dollar en de euro, stijgen weer en dat wordt veroorzaakt door de enorme vraag terwijl er nauwelijks aanbod is. Cambio exploitanten en bankiers bevestigen dat de koersen weer zijn gestegen omdat weer er vraag is dan aanbod. De wisselkoersen kwamen de voorgaande weken wel eventjes tot stilstand door een afgenomen vraag naar vreemde valuta, maar dat heeft nog niets te maken met stabiliteit. De Centrale Bank van Suriname kan nog steeds geen koers dicteren om de nationale munt te verdedigen. Ook is ze niet instaat de dekking te garanderen. De daling de afgelopen weken was niet gebaseerd op meer inkomsten door export. Experts hadden ook gewaarschuwd dat speculanten op de markt bezig waren en dat de koers ineens weer zou stijgen.

De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op vrijdag jl. was SRD 6,97 voor de US dollar en SRD 7,63 voor de euro. Woensdag jl. begon het al, voor de US dollar werd al dik boven SRD 7, – geboden. Mensen die valuta wilden kopen kregen te horen, dat deze niet ter beschikking was. Maar degenen die de parallelkoers wilden betalen, konden wel kopen.

In september van dit jaar steeg de wisselkoers van de SRD ten opzichte van de US-dollar aanhoudend tot SRD 8.20, – of meer. De financiële markt is grotendeels afhankelijk van vreemde valuta, die voor een groot deel niet door de lokale banken ter beschikking kunnen worden gesteld, maar wel door valutahandelaren die dan bepalen hoe de koers door vraag en aanbod tot stand komt. Door de enorm gestegen wisselkoersen voor de vreemde valuta is alles de afgelopen maanden tweemaal zo duur geworden. Hierdoor is de koopkracht behoorlijk gedaald. Importeurs waren de afgelopen weken ook niet in een hoerastemming, omdat het aanbod van vreemd geld thans eventjes de vraag overheerste. De importeurs zijn in die periode uit voorzorg hun bestellingen gaan reduceren, omdat door de afgenomen koopkracht, de omzet ook behoorlijk minder is geworden. Hierdoor daalde de vraag naar vreemde valuta en dat resulteerde natuurlijk weer in het niet verder stijgen van de wisselkoersen van dollar en euro. De Surinamer snakt al geruime tijd naar een stabiele economie en dat zal alleen tot stand komen met een stop op de constant stijgende wisselkoersen. De koers voor de Amerikaanse dollar was maar voor even onder de SRD 7, – beland en is er thans weer ruim boven; naar onze mening is dit weer het Jojo effect waar we allemaal voor vreesden.

R.S.B.wissel

More
articles