Jongeren Marowijne vragen aandacht voor uitgifte Moengoplein

De jongeren van Marowijne hekelen de uitgifte van hun Onafhankelijkheidsplein (terrein voor het toenmalig ziekenhuis van Moengo) en willen graag dat er zo snel mogelijk een oplossing komt in deze kwestie, dit zegt Gaél Raavenberg, woordvoerder van de jongeren van Marowijne. Het terrein werd beheerd door Suralco. Sinds 2009 zijn de jongeren samen met de stichting bezig om activiteiten te ontplooien op het terrein. Raavenberg beschrijft het uitgeven van het terrein als het verliezen van de identiteit van Moengo. Hij vergelijkt het uitgegeven terrein met het Onafhankelijkheidplein van Paramaribo. De woordvoeder benadrukt, dat de regering het stuk terrein niet kan uitgeven, omdat het bezit is van de gemeenschap van Moengo, waar een ieder bijeenkomt zowel nationaal als internationaal.  Hij geeft aan dat het terrein is uitgegeven aan Joyce Rozenhout, die oorspronkelijk uit Moengo komt. Er worden nu gesprekken gevoerd over deze kwestie met regeringsvertegenwoordigers, het Jeugdparlement en andere belanghebbenden. Raavenberg zegt dat de regering de hangjongerenproblematiek wil oplossen. Het uitgeven van het terrein, waar de jongeren van Moengo culturele- en theateractiviteiten uitoefenen, zal volgens hem ervoor zorgen dat er een toename zal zijn van hangjongeren in het district.

In een eerdere publicatie van ‘De Ware Tijd’ heeft de eigenaar van het terrein, Joyce Rozenhout, directeur van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) aangegeven, dat zij het terrein in 2011 heeft aangevraagd bij de Suralco. Na niets gehoord te hebben van de Suralco, heeft de directeur opnieuw een aanvraag ingediend, maar dit keer bij het ministerie van RGB. In mei 2016 heeft zij de grondbeschikking gekregen. Stichting Kibii zal in ieder geval niet stil blijven zitten in deze kwestie en zal zowel nationaal als internationaal aandacht hiervoor vragen.

De stichting zegt dat zij al in 2015 geconfronteerd werd met de eerste stappen naar uitgifte van de grond. Het districtscommissariaat en het ministerie van RGB hebben toen ontkend, dat zij een bereidverklaring of beschikking hebben uitgegeven. Het commissariaat deelde stichting Kibii verder ook mee dat zij nimmer met Suralco, die formeel over de concessie beschikt, heeft gecommuniceerd over een eventuele nieuwe bestemming van de grond, laat staan over de goedkeuring daarvan.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles