Guillermo Samson, econoom, zegt dat de afgeronde obligatielening, betekent dat wij dieper de put in gaan en dat de regering onze kroonjuwelen aan het verpanden is. Hij geeft aan dat er schulden worden gemaakt om schulden af te lossen. Uit de USD 550 miljoen obligatielening zal USD 300 miljoen gebruikt worden om schulden van Staatsolie af te lossen. USD 88 miljoen gaat naar aflossing van een lening die bij Oppenheim Group was gesloten en USD 27 miljoen dient als bijdrage in de operaties van de Merianmijn.
Met de afgeronde obligatielening komt 25 procent van het gewonnen Merian goud, waarover de Staat nog niet beschikt en welke zij als onderpand had gesteld, vrij. Met de rest van het geld zal de Staat olierekeningen bij Venezuela en eventueel leningen voor de EBS helpen aflossen. Samson benadrukt dat Suriname niet in staat is om de verschillende leningen die de overheid is aangegaan terug te betalen, als er gelet wordt op de capaciteit en potentie van Suriname.
Samson vraagt zich af wie zo slim is geweest om de obligaties van Suriname te kopen, wetende dat Suriname vanaf 2011 geen schulden meer betaalt. Hij geeft aan dat de regering heel geheimzinnig te werk is gegaan bij het sluiten van de obligatielening. Samson hoopt niet dat mensen de obligaties gekocht hebben om hun geld wit te wassen. De econoom zegt dat dat de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, aan zijn “baas”, doelend op de president, probeert te bewijzen dat hij daadwerkelijk een econoom is, aangezien hij de deviezenvoorraad en onze goudreserve heeft opgemaakt, toen hij de functie als governor van de Centrale Bank van Suriname bekleedde.
-door Johannes Damodar Patak-