Met het verder ontwaarden van de Surinaamse munt, gaan er steeds meer stemmen op om onze economie te dollariseren. De meningen hierover verschillen echter. Ondernemer Sham Binda die voorzitter is van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), ziet veel voordelen. Onder meer is volgens hem de inflatie hiermee direct van de baan. Bestuurskundige August Boldewijn zit er echter niet op te wachten. “Dollarisatie is redelijker wanneer de economie stabiel is”, zegt hij. “Als we praten over dollarisatie, betekent het dat wij onze economie verbinden aan die van een ander land”, gaat Boldewijn verder.
Hij vreest dat de overheid in dat geval niet meer gaat werken aan de eigen economie.
Voor Binda is dollarisatie echter de juiste oplossing om de financiële en economische malaise waarin ons land verkeert, een halt toe te roepen.
De Akmos-voorzitter voorspelt dat mensen die vreemde valuta, in dit geval Amerikaanse dollars, hebben weggezet, dan genoodzaakt zullen zijn deze in het financiële circuit te brengen.
Binda: “Het betekent dat deze gelden zullen terugvloeien naar de banken. Je zal schrikken om hoeveel geld het gaat.. De ondernemer: “Op zijn zachtst gezegd spreken we over een half miljard tot een miljard Amerikaanse dollars.”
Binda meent dat het vooral gaat om mensen die hebben gegraaid is staatskas en geld op privérekeningen hebben geparkeerd. Volgens hem wordt de koers gestuwd door “deze mensen die deviezen bezitten en heer en meester willen zijn.”
Binda voorspelt verder bij dollarisatie stabiele rentes alsook een internationaae renteprofiel en interesse van buitenlanse banken om in ons land te investeren. Verder zal men niet bang hoeven te zijn om schulden terug te betalen, terwijl prijzen van goederen en diensten een zware concurrentieslag zullen kennen.
Een van de grootste voordelen is volgens de ondernemer dat er ook geen Centrale Bank meer nodig is als financiële waakhond. Daarenboven zal monetaire financiering ook niet meer mogelijk zijn.
“Als land ga je dan met de internationale inflatie mee”, aldus Binda, die benadrukt dat de Amerikaanse dollar het meest in omloopzijnde biljet van de wereld is.
Dollarisatie is voor Boldewijn echter het terzijde schuiven van de eigen munteenheid terwille van de dollar en doen wat Amerika in eigen land doet.
Volgens de bestuurskundige moet er ook rekening worden met de gevolgen wanneer de waarde van dollar stijgt dan wel daalt. “Als de dollar gaat dalen als gevolg van inflatie, dan zullen we ook moeten meegaan, want het monetair beleid is dan in handen van de Amerikanen.”
Hij geeft als voorbeeld dat de Verenigde Staten gedurende de Vietnamoorlog monetair hebben gefinancieerd, waardoor de dollar toen in waarde is gaan dalen.
Vanuit de Arabische wereld heeft men de “waardeloze” dollars teruggepompt in de Amerikaanse economie door bedrijven in de VS op te kopen.
Boldewijn: “Het is maar de vraag of men de durf zal hebben dat in Suriname te doen.”
Binda gaat een stuk verder. “Om de situatie te keren, moet Suriname zo snel mogelijk af van de huidige president. Hij is een slechte president aan het bestuur van een natie die onbestuurbaar is geworden”, zegt de Akmos-voorzitter. Volgens hem heeft president Bouterse bewezen dat hij het niet kan. “Ook heeft hij mensen uitgezocht die het ook niet kunnen.” Het grootste probleem is volgens Binda dat er politieke keuzes gemaakt worden. “De president neemt vertrouwelingen in dienst, maar daaraan hebben we niets. Suriname heeft kader nodig.”
De ondernemer weet dan ook dat de politieke arena gaat inboeten bij dollarisatie, omdat er deskundig kader nodig zal zijn en volgens hem beschikt ons land wel daarover.
Binda heeft vaker voor het dollariseren van de economie geopperd, omdat er volgens hem geen vertrouwen meer is in de Surinaamse munt.
“Het geld wordt elke dag minder in waarde”, zegt hij. De ondernemer rekent uit dat een gemiddelde mulo-leerkracht slechts SRD 1800 verdient, wat nu minder is dan 300 Amerikaanse dollar. Dit terwijl het minimumsalaris in het Caribisch gebied op dit niveau is vastgesteld op 600 Amerikaanse dollars.
Binda noemt deze situatie in ons land een schande en zegt dat zelfs landen die het slechter hadden, Suriname zijn voorbijgestreefd.