Ramautarsing: ‘Het lijkt wel crisis zonder perspectief’

“Het lijkt erop alsof het einde nog niet in zicht is, het lijkt wel een crisis zonder perspectief”, aldus Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), in gesprek met De West. Hij voorspelt voor dit jaar en volgend jaar een terugval in de economie van rond de 8%, terwijl er in de afgelopen tien jaar (2004-2014) een economische groei is geweest van 4%.

Ramautarsing geeft aan dat een groot deel van de bevolking veel meer dan 8% zal moeten inleveren. De officiële inflatie is nu al ongeveer 70%. Hij zegt dat met de prijsverhoging van goederen, die van de week is ingevoerd, de inflatie op ongeveer 100% zal komen. Economieën die een inflatie hebben van meer dan 100% (hollende inflatie), worden volgens de VES-voorzitter gezien als stuurloze landen.

Suriname heeft op Venezuela na, het hoogste inflatiecijfer in de regio en staat qua inflatie op de vierde plaats in de wereld.

Op de vraag of hij de crisis zag aankomen, zegt Ramautarsing dat hij dit wat het nu geworden is niet zag aankomen, omdat de crisis bewust gecreëerd is door bestuurders van het land en af wendbaar was.

De crisis is echter bewust dwars tegen diverse signalen en waarschuwingen indoor bestuurders van het land gecreëerd. Hij vindt het positief dat de regering het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ingeschakeld om te helpen uit de crisis te komen. Hij is van mening dat de regering nu discipline zal moeten leren. Het negatieve dat Ramautarsing ziet, is dat de regering niet de capaciteit ontwikkeld om zich te houden aan de deadlines die zij samen met het IMF heeft afgesproken.

Hij benadrukt dat het niet gaat om een programma van het IMF, maar om een programma van de  regering, waaraan ze zich heeft gecommitteerd met het IMF. Dit is vastgelegd in een brief van president Bouterse, die verstuurd is naar het IMF. Ramautarsing merkt op dat het in de volksmond wordt genoemd als zijnde het IMF-programma. “Als de regering zich niet houdt aan het programma, houdt de regering zich niet aan haar eigen programma”, aldus Ramautarsing.

Als het IMF ontevreden is over de prestaties van de regering ten aanzien van de uitvoering van het programma, wil dat volgens hem niet zeggen dat het IMF moeilijk doet, maar dat het IMF juist constateert dat Suriname de toewijding niet kan opbrengen om zich aan haar eigen programma te houden. De VES-voorzitter verwacht de nodige soepelheid van het IMF, waardoor de volgende overmaking van US$ 81 miljoen probleemloos zal plaatsvinden op 15 september. Waarvoor hij wel vreest, is dat bij de tranche in december het IMF wel op scherp zal zijn, omdat de regering onvoldoende daadkracht heeft om haar programma uit te voeren.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles