Houtsector vraagt minister om aandacht voor problemen

Bedrijven uit de houtsector hebben afgelopen maandag in een gesprek met minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, aandacht gevraagd voor de vele problemen waar deze sector mee te kampen heeft. Tot tevredenheid van de bedrijven had de minister een luisterend oor en heeft hij zijn medewerking toegezegd om naar oplossingen te zoeken.

De bedrijven hadden per brief om het onderhoud gevraagd. Als er geen oplossingen komt, dreigt de sector in elkaar te storten, zo vrezen de bedrijven. Een van de problemen is dat de wegen uit de houtproductiegebieden regelmatig voor langere periodes (maanden)worden afgesloten voor houttransport. Door jarenlang achterstallig onderhoud verkeren de wegen vooral in de regentijd in een deplorabele staat. Echter wordt met de vinger steeds naar de houtbedrijven gewezen als zouden zij verantwoordelijk zijn voor de slechte staat waarin de wegen zijn komen te verkeren. Dit, terwijl bedoelde wegen veel vaker worden bereden door anderen, zoals bedrijven uit de mijnbouwsector, jagers en vissers, toeristen, water- en brandstoftransporteurs. Het is ook de houtsector die steeds wordt verplicht om een bijdrage te leveren voor het onderhoud van de wegen. Het ironische is echter dat de weg alleen voor de houtsector wordt afgesloten. Bij dringende noodzaak kan de districtscommissaris van Para ontheffing verlenen. De kosten hiervan zijn SRD 150,- per keer, vooraf te betalen.

Verder wordt de sector ook zwaar getroffen door de verhoging van de energietarieven en de devaluatie van de SRD. Onder andere hierdoor is er sprake van een sterke terugval van de economische bedrijvigheid waardoor lokaal de vraag naar houtproducten is gedaald.

De houtbedrijven maken zich ook grote zorgen over de huidige situatie bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), waar al ruim acht maanden grote onduidelijkheid heerst over wie leiding geeft aan dit instituut. Een gevolg hiervan is dat er geen duidelijkheid bestaat over wie het aanspreekpunt is voor de houtsector. Bovendien is te merken dat door allerlei omstandigheden de kwaliteit van de actuele dienstverlening van SBB steeds meer achteruit gaat. Dit heeft een enorme negatieve invloed op de efficiëntie binnen het productieproces van de sector.

Kortom, als er op korte termijn geen oplossingen komen voor de huidige problemen, zullen er bedrijven zijn die het loodje zullen leggen niet alleen voor de betreffende bedrijven wordt dit een drama, het aftakelen van de houtsector zal ook voor Suriname als land een zeer ongewenste ontwikkeling zijn. Immers, de houtsector is weliswaar geen grootverdiener, maar biedt toch werkgelegenheid aan duizenden burgers.

Dit maken de Algemene Surinaamse Houtunie, het Platform Houtsector en de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten bekend.

More
articles