De slechte financiële situatie in Suriname en de verhoogde tarieven voor nutsvoorzieningen, maken het voor vele Surinamers moeilijk om uit te komen aan het einde van de maand. Suriname is in zee gegaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om door middel van een lening uit deze situatie te komen. Satendar Kumar, ambassadeur van India, zegt in een gesprek met De West, dat hij gelooft, dat Suriname de economische crisis zal overwinnen. Hij onderbouwt dit door te stellen dat India in 1991 ook in zee is gegaan met het IMF, hetgeen India geen kwaad heeft gedaan. De Indiase ambassadeur vertelt, dat India vandaag de dag geen schulden heeft bij het IMF.
Op de vraag als India Suriname financieel zal helpen om uit de crisis te komen, zegt de ambassadeur dat er Suriname een credit line aangeboden heeft gekregen van India, waarbij er projecten ingediend kunnen worden om de nodige financiën vrij te krijgen. Hij bevestigt dat de Surinaamse regering al een aantal projecten heeft ingediend voor goedkeuring. Suriname heeft een credit line van US-dollar 50 miljoen gekregen van de Indiase overheid.
De financiële crisis zal in ieder geval de relatie tussen Suriname en India niet beïnvloeden, integendeel merkt de ambassadeur op, dat de relatie tussen de beide landen aan het groeien is.
Als boodschap aan het Surinaamse volk zegt hij, dat er hoogte- en dieptepunten zijn in het leven, waar iedereen mee te kampen krijgt, individuen en naties, maar dat het volk uit deze crisis zal komen. “Which goes up, comes down and which comes down, goes up”, aldus de Indiase ambassadeur.
door Johannes Damodar Patak