De monetaire reserve van Suriname is per 30 juni 2016 voor het eerst, sinds mei 2015, gestegen. Uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de monetaire reserve in juni met USD 192 miljoen is gestegen van USD 212 miljoen naar USD 404 miljoen. Dit is een stijging van ruim 90% ten opzichte van een maand eerder. Hoewel de herkomst van de stijging niet is toegelicht, kan geconcludeerd worden dat dit geld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ontvangen. De lening die de Staat Suriname bij het IMF heeft afgesloten, heeft namelijk als doel het versterken van de monetaire reserve.
De USD 404 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 328 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD 40 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het IMF), USD 13 miljoen voor de IMF-reserve positie en USD 24 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).
De significante stijging van onze monetaire reserve is vrijwel volledig te danken aan een toename van de deviezenreserve van USD 138 miljoen naar USD 328 miljoen. Verder is de goudreserve met USD 2 miljoen gestegen. Deze stijging is te danken aan een lichte stijging van de internationale goudprijs. Het volume van goud, dat in de kluis van de CBvS ligt opgeslagen, is ten opzichte van mei ongewijzigd gebleven, namelijk 18.000 of fine troy ounces.
Op basis van de huidige stand van onze monetaire reserves kan de CBvS wellicht een start maken met het verdedigen van de waarde van de Surinaamse Dollar (SRD). Dit zal moeten resulteren in een stabiele wisselkoers en, mits deugdelijk werk wordt verricht door de CBvS, in een daling van de wisselkoers. Het laten dalen van de wisselkoers is echter niet alleen afhankelijk van een sterke monetaire reserve, maar van verschillende (interne- en externe factoren). Doordat het vertrouwen in de SRD is afgenomen, bestaat een bijzonder grote vraag naar vreemde valuta, met als gevolg een alsmaar stijgende wisselkoers.