Manodj Hindori: ‘Verhoging ligdagtarieven helpt ziekenhuizen niet’

De verhoging van de ligdagtarieven met 11 procent, die door de Zorgraad is vastgesteld, zal weinig veranderen aan de precaire financiële situatie waarin de ziekenhuizen verkeren. Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), zegt dat de hoop die ze hadden op een verhoging, nu de grond is ingeslagen met het besluit van de Zorgraad.

De verhoging van de ligdagtarieven zal de ziekenhuizen volgens Hindori toch niet helpen het hoofd boven water te houden. De voorzitter van de NZR zegt dat een verhoging van 75 procent noodzakelijk is, gelet op de recente prijsontwikkeling.

Hindori meent dat er ook rekening gehouden moet worden met het prijspeil bij het bepalen van een nieuw tarief, maar de Zorgraad heeft volgens hem daarop niet gelet. De voorzitter van de NZR zegt ook dat door rekening te houden met het prijspeil, er een beter beeld geschetst kan worden van de financiële situatie binnen de ziekenhuizen over een langere periode. Daarnaast stelt Hindori voor dat er eerst overlegd moet worden wat de ligdagkosten precies moeten zijn, alvorens te besluiten dat de premie van de verzekeraars niet aangepast mag worden. Hij begrijpt wel dat de burgers niet de dupe mogen worden van de verhoging, maar hij vindt ook dat door dit beleid de ziekenhuizen een zeer moeilijke periode tegemoet gaan. “Er moet samen met de NZR een prijs vastgesteld worden, die reëel is voor de ziekenhuizen en dan moet er nagegaan worden hoeveel de mensen kunnen betalen. De overheid moet inspringen, waar de mensen niet kunnen betalen”, meent de voorzitter van de NZR, die hierbij doelt op de groep 0-16 jaar en 60-plussers van wie de verzekering betaald wordt door de overheid. “De financiële situatie in de ziekenhuizen zal geen sluiting tot gevolg hebben, maar de kwaliteit zal niet meer gehandhaafd kunnen worden. We gaan prioriteiten moeten stellen. “Alleen de middelen die acuut zijn, zullen aangeschaft worden”, aldus Hindori. De verhoging van de ligdagtarieven met elf procent is niet voldoende. “De EBS is een van de grootste inkomsten afnemers, lonen moeten betaald worden en buitenlandse leveranciers moeten ook nog hun geld krijgen”, verklaart de voorzitter van de NZR.

De NZR heeft haar bezorgdheid geuit aan bij de Zorgraad, hopende dat er wederom gekeken wordt naar de ligdagtarieven. “Voor nu moeten we leren leven met de middelen waarover we beschikken, we moeten roeien met de riemen die we hebben. Maar hoe lang gaan de beschikbare middelen mee?”, vraagt de voorzitter van de NZR zich af.

More
articles