Situatie Ornamibo onhoudbaar geworden

De situatie op en rond de vuilstortplaats te Ornamibo is verergerd, als gevolg van een enorme toename van rook- en stankontwikkeling. De bewoners van Ornamibo hebben daarom vandaag de ingang van de vuilstortplaats te Ornamibo gebarricadeerd. “De vuilstortplaats vormt een jarenlang voortslepend probleem”, zegt Reshmi Bihariesingh, voorzitter van een actiegroep genaamd Stop Ornamibo Stort (SOS). Op 12 september 2012 heeft de actiegroep SOS een brief gericht aan de president van Suriname om aandacht te vragen voor dit probleem. Echter is er tot op heden geen reactie ontvangen van het staatshoofd, bevestigt Bihariesingh.

Bihariesingh merkt op, dat de vuilnismannen het vuil thans regelrecht in de Parakreek dumpen, omdat de weg naar de stortplaats in een slechte staat verkeert. De kleine afwateringskreken die verbonden zijn aan de Parakreek zijn intussen dichtgeslibd door al het afval, dat op de stortplaats gedumpt wordt. Dit kan voor ernstige schade van het milieu zorgen. Donavan Bogor, veldwerker van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) verklaart, dat het NIMOS nog nooit een officieel advies heeft uitgebracht over de vuilstortplaats te Ornamibo. Volgens Bogor zou het NIMOS absoluut geen positief advies gegeven hebben bij het opzetten van de stortplaats, aangezien er negatieve gevolgen zijn voor het milieu. Het NIMOS en de vuilstortplaats zijn in 1998 opgezet.

In het jaar 2007 werd onder de toenmalige minister van Openbare Werken Ganeshkoemar Kandhai en Rick van Ravenswaay, minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerken (PLOS), de aannemer AGWW (Aannemers-, Grondverzetbedrijf Water en Wegenbouw) aangetrokken, om binnen acht maanden een nieuwe gecontroleerde vuilstortplaats te Ornamibo aan te leggen en in te richten. Het project werd gefinancierd uit het Startfonds (Nederlandse verdragsmiddelen) voor ongeveer 385.000 euro en 1 miljoen euro werd beschikbaar gesteld door het ministerie van PLOS. Op de begroting van OW in 2011 werd vermeld, dat er een aanvang is gemaakt met de eerste fase van dit project. In totaal werd er drie miljoen Surinaamse dollar uitgetrokken. Bihariesingh zegt dat zij graag zou willen, weten waar al dit geld naartoe is gegaan, want er is in ieder geval geen nieuwe vuilstortplaats gekomen.

Raoel Swedo, hoofd van de afdeling Voorlichting van het ministerie van Openbare Werken zegt dat het ministerie een oplossingsmodel, aan het uitwerken is. Het afval zal verwerkt worden tot een oliesoort, die gebruikt zal worden om energie op te wekken. Swedo geeft aan dat er vanuit het ministerie met tal van investeerders gesprekken worden gevoerd. Het nieuwbakken hoofd van de voormelde afdeling kon niet zeggen waar het geld, bestemd voor de nieuwe vuilstortplaats naartoe is gegaan.

More
articles