Monetaire reserve verder gedaald

Verdedigen waarde SRD thans onmogelijk

De monetaire reserve van Suriname is per 31 mei 2016, wederom gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Sinds mei 2015 is onze monetaire reserve in een negatieve spiraal beland, waar klaarblijkelijk nog geen stop op gezet kan worden. De monetaire reserve is in mei 2016 met USD 19 miljoen gedaald naar een totale reserve stand van USD 212,5 miljoen per 31 mei 2016. Per eind april 2016 bedroeg de monetaire reserve nog USD 231,4 miljoen. Precies een jaar geleden (mei 2015) bedroeg de monetaire reserve nog USD 514,5 miljoen.

De USD 212,5 miljoen aan huidige monetaire reserves is, zoals blijkt uit de CBvS statistieken, opgebouwd uit: USD 137,6 miljoen foreign currency reserves (deviezenreserve), USD 40,1 miljoen aan Special Drawing Rights (bijzondere trekkingsrechten bij het Internationaal Monetair Fonds), USD 12,9 miljoen voor de IMF-reserve positie en USD 21,9 miljoen goud (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped).

De verdere afname van onze monetaire reserve is voornamelijk te wijten aan de deviezenreserve die is afgenomen met USD 17,6 miljoen. Verder zijn de bijzondere trekkingsrechten bij het IMF met USD 0,4 miljoen en de goudvoorraad met USD 0,7 miljoen afgenomen. De afname van de goudvoorraad is toe te schrijven aan een lichte daling van de internationale goudprijs. Het volume aan goud, dat in de kluis van de CBvS ligt opgeslagen, is ten opzichte van april ongewijzigd gebleven, namelijk 18.000 of fine troy ounces. De goudreserve was in april 2014 gekelderd van 43.000 naar 18.000 of fine troy ounces dat tot een waardedaling van ruim USD 31 miljoen had geleid.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste tranche van de toegekende IMF lening, ter waarde van in totaal USD 478 miljoen, kan worden verwacht. Deze lening zal namelijk als versterking van de kasreserve (versterking van de monetaire reserve) dienen. Met de huidige stand van de monetaire reserve is de CBvS niet in staat om haar primaire taak, namelijk het verdedigen van de waarde van de Surinaamse Dollar (SRD) te verdedigen, uit te voeren. Daardoor is sprake van een alsmaar stijgende wisselkoers voor de US dollar, met als gevolg een continue devaluatie van de SRD.

More
articles