Pluimveesector streeft naar vervanging importkip

De regering heeft aangekondigd de invoerrechten op geïmporteerde kip of buitenlandse kip te zullen verhogen. De Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) zegt in een gesprek met De West, dat indien de invoerrechten op buitenlandse kip verhoogd worden, de leden van de APSS wel in staat zijn om de geïmporteerde kip te vervangen door lokaal gekweekte Surinaamse kippen. Dit in het kader van het stimuleren van de productiesector in Suriname. De lokale kipproducenten voorzien de Surinaamse markt van ongeveer 30% lokaal gekweekte kip, terwijl de overige 70% voorzien wordt van importkip.

Shawn Thijm, directeur van pluimveebedrijf Espee, geeft aan dat zijn bedrijf ook in staat, is de lokale markt te voorzien van Surinaamse kip, indien de invoerrechten op importkip worden verhoogd. Hij verklaart wel dat het een proces van twee- tot drie jaar zal zijn, want het is onmogelijk om 70% van de importkip gelijk te kunnen vervangen in de komende periode. Espee is geen lid van de APSS.

De doorsnee burger kiest eerder voor buitenlandse kip dan Surinaamse kip vanwege het feit dat geïmporteerde kip goedkoper is dan lokaal gekweekte kip. “Dat de prijs van geïmporteerde kip lager is dan die van lokaal gekweekte kippen komt doordat kipproducenten in het buitenland gesubsidieerd worden door hun overheid”, verklaard Thijm. Hij zegt dat er naar manieren wordt gekeken om de consument tegemoet te komen. “In het kader hiervan zijn er gesprekken gaande met winkeliers om hun winstmarge van 20% naar15% terug te brengen, waardoor de consument minder zal betalen voor Surinaamse kip”, aldus Thijm.

“De kosten die gepaard gaan met het produceren van kippen en kipdelen hangt ongeveer voor 80% af van de US-dollar”, zegt Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) in gesprek met De West. Hierdoor worden er door de leden van de APSS minder kuikens ingezet. De leden kunnen het zich volgens Kanhai financieel niet permitteren om met een overschot aan kip te zitten, omdat het opslaan van de kippen in koelcellen en diepvriezers veel geld kost, omdat de stroomtarieven onlangs enorm verhoogd zijn.

Kanhai en Thijm zeggen dat zij het verhogen van de invoerrechten op geïmporteerde kip al jaren horen, echter komt er niets van de grond. Zij hopen dat de regering de productiesector inderdaad zal stimuleren.

More
articles