“Wij zien geen reden om af te zien van de protestmanifestatie welke voor donderdag aanstaande gepland staat, die gaat gewoon door. Het verhaal dat de protestmanifestatie niet doorgaat, kunnen we van de tafel vegen. Men verzamelt zich op het Kerkplein, waarna we gezamenlijk naar het parlement gaan alwaar de eisen van een deel van de vakbeweging en een deel van het bedrijfsleven schriftelijk aan het parlement zullen worden aangeboden.” Dat zei de woordvoerder van de C-47, Robby Berenstein, tijdens een persconferentie hedenmorgen.
De vakbondsman gaf aan dat er geen reden is om de protestmanifestatie af te blazen, er zijn nu juist meer redenen om de mensen op straat te hebben. “We gaan naar de volksvertegenwoordigers die we daar in het parlement hebben gezet. Het is hun taak om de regering tot orde te roepen en niet alleen om zaken die scheef gaan, goed te praten.” Volgens Berenstein kunnen de vakbonden niet met lede ogen toezien wat er allemaal gebeurt, denkende aan de gevolgen van de overeenkomst tussen Suriname en het IMF. “ Deze lening zal voor een chronische verarming van het land gaan zorgen. Overal waar het IMF actief bezig is geweest, hebben vakbonden problemen gehad.
De maatregelen die als gevolg van een IMF-akkoord genomen worden, hebben altijd een negatief effect op de werkers.”
Berenstein benadrukt dat het crisisplan van de overheid geen concrete maatregelen heeft om de verarming van Suriname tegen te gaan. Ook is er grote onenigheid in de regering over de positieve effecten die het IMF-akkoord op lange termijn voor Suriname zal hebben. “Een deel zegt dat we de voordelen na zes maanden zullen merken, terwijl een ander deel aangeeft dat we de voordelen na twee jaar zullen merken.” De woordvoerder van C47 zegt verder dat wat wel zeker is, is dat het IMF de volledige controle over de Surinaamse economie krijgt.
Met de lening van het IMF is het volgens Berenstein zo goed als zeker dat de werkloosheid en verarming gaan toenemen. Berenstein vraagt veel aandacht te geven aan de problemen binnen de gezindheidszorg. De zorg wordt duurder gelet op het feit dat de ziekenhuizen veel energie gebruiken. Ook zijn er onderwijsinstellingen die over de verhoging van verschillende tarieven klagen. Berenstein: “Let maar op de herintroductie van het inschrijfgeld voor scholen. Er zijn ook problemen met de betaling aan verzekeringsmaatschappij Self Reliance.” De vakbondsman vraagt zich af hoe men in staat zal zijn om SZF te betalen daar Self Reliance niet kon worden betaald. “Wat er gaat gebeuren, is dat de burgers hogere premies voor een verzekering gaan moeten betalen. Het is dus duidelijk dat geen enkel crisisplan ons gaat helpen. Alles is gewoon erger geworden, denkend aan tarief- en valutaverhogingen.”
door Ivan Summerville