PL kotst Sapoen uit

Dat de Pertjajah Luhur (PL) niets meer moet hebben van de dissident Raymond Sapoen was allang bekend. De PL-top heeft dit gisteren nog eens extra onderstreept door tijdens een massameeting te Dessa (Lelydorp, Wanica) ten overstaan van de partijaanhang officieel afscheid te nemen van de parlementariër die daags na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar in zee ging met de coalitie van president Desiré Bouterse. De partij moet niets meer hebben van Sapoen en zijn collega parlementariër Deepakkoemar Chitan die hem achterna ging. Hetzelfde geldt voor minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken die zijn portefeuille dankt aan de parlementaire steun van Sapoen en Chitan aan het kabinet.

De partij zelf bleef in de oppositie. De overstap van Sapoen kwam extra pijnlijk over, omdat de partij eerst deel uitmaakte van het vorig kabinet onder Bouterse, maar halverwege werd geroyeerd. Daarnaast had Sapoen PL-leider Somohardjo eerder pijn gedaan door aan de basis te staan van de val van zijn vorige partij, Pendawa Lima. Somohardjo streek over zijn hart en haalde Sapoen weer binnen. “En toch doet hij dit”, klaagt een teleurgestelde Somohardjo.

Sapoen werd tijdens de meeting uitgemaakt voor verrader, overloper en bedrieger. Somohardjo noemde hem een “gepasseerd station”. De massameeting was speciaal door de partij georganiseerd in Lelydorp, het verondersteld bolwerk van Sapoen. Hoewel hij in die regio tot volksvertegenwoordiger is gekozen, heeft Somohardjo laten weten dat het niet dankzij zijn eigen populariteit was, maar vooral vanwege die van de partij. Volgens de voorzitter zou wie dan ook zijn verkozen op de positie waarop de partij Sapoen had gepositioneerd. Met de massameeting wil de partij laten zien dat Sapoen geen aanhang heeft meegenomen en geenszins voor tweedracht heeft kunnen zorgen in de partij.

Sapoen was voorafgaand aan de bijeenkomst schriftelijk uitgenodigd en zoals hem schriftelijk was medegedeeld, zou hij de gelegenheid krijgen om vanaf het podium afscheid te nemen van de partijaanhang in het algemeen, maar die van Wanica in het bijzonder.

In niet mis te verstane bewoordingen hebben de verschillende toppers van de politieke partij aangegeven dat Sapoen niet meer welkom is. Ook  het publiek heeft unaniem zijn afkeuring  geuit over de werkwijze en houding van Sapoen en de andere dissidenten met wie hij samen de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) heeft opgezet. Het publiek stemde in met de leiding om de ‘verraders’ weg te jagen. Dat komt bovenop het royement van enkele maanden geleden.

Somohardjo zei diep teleurgesteld te zijn in Sapoen, van wie hij hoge verwachtingen had voor de PL. “Ik heb hem binnengebracht, toen was hij nog student.” De voorzitter kan zich niet voorstellen dat Sapoen zo goedkoop is en dat hij zich liet inpalmen voor de verleidingen die de NDP hem heeft geboden.

Somohardjo zei zich niet meer druk te maken om de dissidenten, nu het recht heeft gesproken. Hij doelt daarmee op een recent vonnis waarin de rechter het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) heeft veroordeeld tot het invullen van de vacatures die zijn ontstaan als gevolg van het terugroepen van Sapoen en Chitan uit De Nationale Assemblee (DNA). De partij deed een beroep op de Terugroepwet om het tweetal hun parlementschap te ontzeggen en boekte na enkele pogingen daartoe succes. Ondanks dat, probeert het CHS hemel en aarde te bewegen om het vonnis niet te hoeven uitvoeren.

“Het recht staat aan onze kant, daarom mi no e spang”, aldus Somohardjo.

Hij vindt dat de overige partijen zich moeten bundelen om een stevig antwoord te geven op het beleid van de NDP.

More
articles