‘De VRTS doet een klemmend beroep op de Regering om eerdere beloftes na te komen en de verhoging van de electriciteitstarieven met onmiddellijke ingang terug te draaien,’ aldus de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven (VRTS) in een verklaring van 10 mei. De vereniging doet in de verklaring onder meer verslag van besluiten die zijn genomen op een bestuursvergadering van 9 mei. Naast terugdraaien van de verhoging van de energietarieven begin deze maand, vraagt de VRTS ook om een brede maatschappelijke discussie over het besluit van de regering om onder zeer strenge voorwaarden een lening te nemen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook andere brandende zaken de media rakende zijn op de vergadering aan de orde geweest. De volledige verklaring luidt als volgt:
‘Op verzoek van enkele leden is het bestuur van de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven (VRTS)op maandag 09 mei 2016 in vergadering bijeen geweest en heeft het volgende besloten:
- Ten aanzien van de uitleg van de gang van zaken met betrekking tot een recente oproep tot boycot tegen de mediabedrijven Rapar Broadcasting Network (RBN) en Dagblad Suriname (DBS) uitgaande van de NDP-afdeling Paramaribo is gebleken dat het hoofdbestuur van de NDP zich niet heeft gedistantieerd van de aangekondigde boycotactie van de betrokken afdeling.
De VRTS betreurt de oproep tot boycot van een mediabedrijf ten zeerste en verwijst naar de vrijheid van meningsuiting zoals verankerd in artikel 19 van de Grondwet.
Aan de andere kant is het raadzaam dat bij berichtgeving van commerciële en staatsmediabedrijven met betrekking tot gevoelige issues zoals etniciteit en religie in de multiculturele Surinaamse samenleving, de nodige zorgvuldigheid betracht wordt om te voorkomen dat onderhuidse etnische spanningen worden opgeklopt en polarisatie wordt gezocht.
2.Ten aanzien van enkele actuele issues:
a: energieprijzen
De voorgestelde verhoging van de elektriciteitstarieven ingaande 1 mei 2016 is eenzijdig doorgevoerd zonder consultatie van de Energietarievencommissie, de Sociaal-Economische Raad (SER), vakbeweging en bedrijfslevenorganisaties.
De tarieven zijn ‘killing’ voor de Surinaamse middenklasse en kleine en middelgrote ondernemers, die ook onderdeel zijn van de Surinaamse samenleving.
De VRTS doet een klemmend beroep op de Regering om eerdere beloftes na te komen en de verhoging van de elektriciteitstarieven met onmiddellijke ingang terug te draaien.
b: protestdemonstraties
Naar aanleiding van de geplande protestdemonstraties van vrijdag 13 mei 2016 in het kader van de verhoging van energieprijzen en de voorgenomen gang van de Regering naar het IMF, delen wij de opvatting dat het IMF-recept in de overgrote meerderheid van landen in de wereld desastreuze gevolgen heeft veroorzaakt voor de betrokken bevolkingen.
We roepen de Regering daarom op om maximaal gebruik te maken van het Surinaamse kader in Suriname en wereldwijd teneinde een brede maatschappelijke discussie te voeren om op de kortst mogelijke termijn een crisisplan op te stellen om financieel-economisch orde op zaken te stellen in ons land.
De mediabedrijven ondervinden afhankelijk van de bedrijfsvoering, het businessmodel en de cash flow die mede afhankelijk is van opdrachten afkomstig van de Overheid, in meerdere of mindere mate last van de verhoogde energieprijzen die al dan niet doorberekend worden aan diezelfde Overheid.
Het bestuur van de VRTS biedt daarom de aangesloten lid bedrijven de gelegenheid om zelf te bepalen of zij van hun democratisch recht gebruik willen maken om mee te doen met de acties van Vakcentrale C-47, bedrijfslevenorganisaties en politieke partijen op vrijdag 19 mei aanstaande tegen het financieel-economische beleid van de Regering en de plannen richting het IMF. Wie zijn oor goed te luister legt in de samenleving, constateert dat er geen draagvlak is voor de tweede verhoging van de elektriciteitstarieven binnen een jaar en ook niet voor het samenwerken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat de verwachting is dat dit tot grootschalige armoede onder het Surinaamse volk zal leiden.
De VRTS roept de beleidsmakers op om terdege rekening te houden met de gevoelens die leven binnen de Surinaamse samenleving’.