Suriname daalt naar B+ bij Standard & Poor’s

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft gisteren zijn verwachting voor de Surinaamse economie naar beneden bijgesteld van BB- naar B+.

Die categorisering is bovendien gekoppeld aan de bezorgdheid over risico’s voor een verdere achteruitgang van de economie gedurende de komende twee jaren. De heersende economische crisis alsook de teleurstellende liquiditeit liggen mede ten grondslag aan de B+ status.

De nieuwe status van Suriname schetst een groot risico, namelijk dat de Staat niet eraan toe zal kunnen komen om leningen bij instellingen af te lossen. Om die reden heeft S&P deze ‘inwisselbaarheidsstatus’ ook verlaagd, van BB- naar B+.  Volgens S&P trekt de daling van de prijzen voor onder meer olie en goud een zware wissel op de economische staat van het land. President Desiré Bouterse grijpt haast elke gelegenheid aan om hierop te wijzen en te onderstrepen dat de verslechterde economie meer ligt aan de dalende prijzen voor deze delfstoffen op de wereldmarkt, dan als gevolg van wanbeleid van zijn kabinet. Aangezien de Surinaamse economie voor het overgrote deel steunt op de inkomsten van goud en olie, ging die meteen wankel toen de prijzen kelderden, een trend die zich nog voortzet. Een gevolg daarvan is dat de financiële positie van het land is uitgehold en de economie in een recessie is beland.

Het kabinet probeert nu door middel van een miljoenenlening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te klauteren uit de malaise. Bouterse heeft vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) een presentatie gehouden over een deel van het crisisplan dat hij wil uitvoeren.

Het nog onvolledige plan dient onder meer om vooral de zwakkere schouders in de maatschappij te helpen het hoofd boven water te houden, gezien het vooruitzicht op zware tijden wanneer de regering begint met grote bezuinigingen om het IMF terug te betalen. De lening bedraagt US$ 478 miljoen en zal gefaseerd beschikbaar worden gesteld voor Suriname. Zowel het beleid van de regering als de voorgenomen lening is echter gestuit op protesten vanuit de oppositie en in de gemeenschap. Maar de regering troost zich met de parlementaire steun van de coalitie en buitenparlementaire steun vanuit Bouterse Nationale Democratische Partij (NDP).

More
articles