IMF-geld blijft in ‘veilige handen’ Centrale Bank

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft vrijdag in De Nationale Assemblee, in een toelichting op de voorgenomen lening van US$ 478 miljoen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als support aan het Surinaamse urgentieplan, gezegd dat het geld niet in handen komt van de regering. Het geld gaat rechtstreeks naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ter ondersteuning van de betalingsbalans en de monetaire reserves die de afgelopen periode drastisch zijn geslonken. Suriname krijgt het geld tegen een interest van 1,05%. Deze lening, volgens Hoefdraad onder relatief aangename voorwaarden, geeft het land ruime armslag om haar monetair beleid op koers te brengen en de uit de pan vliegende wisselkoersen voor vreemde valuta weer onder controle te krijgen.

De minister kreeg zowel vanuit de coalitie als oppositie tal van vragen over de voorwaarden, de gevolgen voor de samenleving en regeringsmaatregelen ter compensatie van de koopkrachtvermindering als gevolg van ‘s lands wankele economie.

Hoefdraad benadrukte dat geen rooie cent uit de miljoenenlening, die overigens gefaseerd aan Suriname zal worden verstrekt, in de staatskas terecht komt. De regering heeft er dus geen greep op om eventuele eigen uitgaven mee te doen. Het geld komt derhalve niet op de regeringsbegroting en wordt apart gehouden van de staatsschuld, waartoe het officieel ook niet behoort. De minister legde uit dat Suriname profiteert van een van de laagst mogelijke rentes voor gelijksoortige leningen in de wereld. De miljoenenlening leent zich goed voor investeringen.

Wanneer de tijd aanbreekt dat Suriname de beschikking krijgt over het geld, stuurt het IMF ook technische assistentie om Surinames institioneel kader te versterken en erop toe te zien dat het land zich houdt aan de afspraken die zijn vervat in de leningsovereenkomst. De IMF-vertegenwoordigers zullen ook eventueel betrokken worden bij de aanpassing van relevante wetgevingsproducten en een helpende hand bieden bij de rehabilitatie van parastatale bedrijven.

De presentatie van het urgentieplan van de regering door Hoefdraad en president Desiré Bouterse werd in de middag en avond overschaduwd door pro- en contrademonstraties buiten het parlementsgebouw. Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) had op het Onafhankelijkheidsplein een manifestatie georganiseerd ter ondersteuning van het beleid van de regering en om hem de garantie te geven dat hij niet alleen staat. De regering wordt al maandenlang geplaagd door kleine terugkerende stakingen van vakbonden bij verschillende ministeries en parastatale bedrijven en dienstverleners die maar niet kunnen beschikken over gelden. Daarbovenop heeft de regering te verduren van de politieke druk van de parlementaire oppositie en de actiegroep ‘We zijn Moe’, die wekelijks straatsacties organiseert met het doel het kabinet naar huis te sturen. Actieleider Curtis Hofwijks verwijt Bouterse corruptie en wanbeleid, en houdt hem verantwoordelijk voor het storten van Suriname in een mislukt avontuur.

Het kwam vrijdag bijna tot een fysieke confrontatie tussen de actiegroep van Hofwijks en de pro-Bouterse-demonstranten. De politie moest eraan te pas komen om ervoor te zorgen dat de twee groepen elkaar niet dichter dan 10-15 meter zouden naderen. Even leek een kleine groep agressieve NDP’ers het politiekordon aan hun kant te doorbreken naar de bufferzone, maar ze werden gauw teruggetrokken door alerte agenten. Merkwaardig dat zij werden bewaakt door gewone politieagenten, terwijl de anti-Bouterse-betogers een kordon voor zich hadden van de mobiele eenheid, gewapend met schild, wapenstokken, helmen en zelfs traangasgranaten en –granaatwerpers.

Hofwijks liet aan journalisten weten niet onder de indruk te zijn van de massa van de NDP. Hij zei dat de NDP een grote organisatie is met infrastructuur en de gelegenheid om zelfs overheidsgeld in te zetten voor eigen activiteiten, terwijl zijn beweging bestaat uit individuen die slechts gedreven worden door het besef dat Bouterse een sta in de weg is voor de ontwikkeling van het land. Bouterse maakte Hofwijks uit voor een pion die zich laat dirigeren door buitenlandse opdrachtgevers.

Hofwijks schermde met de vrije wil van zijn medebetogers en verweet de NDP’ers onder druk op straat te zijn gekomen, sommigen zouden zelfs geld hebben geaccepteerd. Bovendien had de partij bussen ingezet om pro-Bouterse mensen naar het plein te vervoeren. De partij had gratis water, fris en snacks beschikbaar gesteld.

Hij heeft de NDP uitgedaagd de discipline van zijn beweging te evenaren en volgende week vrijdag en alle andere actiedagen ook op straat te komen. ‘We zijn Moe’ zet haar actie komende week vrijdag voort.

More
articles